Volledig scherm
© ANP

Landelijke staking bij PostNL: post dag later bezorgd

Het personeel van PostNL legt morgen het werk voor 24 uur stil. In grote delen van het land wordt post een dag later bezorgd, meldt vakbond FNV.

Volledig scherm
Medewerkers van PostNL in de Tweede Kamer, waar een debat was over de toekomst van de postbezorging. © ANP

De voorbereiders, postbezorgers en postbodes zijn het niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers onder andere zelf hun post moeten sorteren. 

De plekken waar stakers samenkomen zijn de voorbereidingslocaties in Den Bosch, Amsterdam en Arnhem. Vooral in die regio's wordt de bezorging ontregeld, maar bezorgers in het hele land doen volgens de vakbond mee met de actie.

Honderden banen

In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing in wil voeren zonder overleg met de bonden.

,,PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers. De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra'', aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

De werknemers protesteren ook tegen de angstcultuur, reorganisatiedrift en almaar toenemende werkdruk bij PostNL. Volgens Deleij zijn de medewerkers dit 'spuugzat'. Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers.

Erg te betreuren

Een woordvoerder van PostNL liet weten de oproep van FNV tot staking 'heel erg te betreuren'. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk. Zo is het volgens het bedrijf nog onduidelijk hoeveel werknemers daadwerkelijk mee zullen doen met de staking. 

,,We hebben nog geen enkel zicht op de omvang van de acties en de gevolgen op de postbezorging. Dat in grote delen van het land de post een dag later bezorgd wordt is een wat voorbarige claim van FNV", aldus de woordvoerder van PostNL. Verder meldt het bedrijf dat de twee grootste bonden, de Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV, de oproep tot actie van FNV niet ondersteunen. 

Verder benadrukt het dat de bezorging van pakketten niet wordt geraakt. Andere bezorgers zijn verantwoordelijk voor pakketten bij PostNL.

  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.