Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Landelijke staking streekvervoer uitgesteld tot woensdag

De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer is met twee dagen uitgesteld naar woensdag 27 juni. Vakbond CNV zegt de bemiddelaars meer tijd te geven om tot een oplossing te komen. De staking werd door leden van FNV Streekvervoer en CNV aangekondigd.

De staking zal dan 72 uur duren, tenzij er alsnog eerder een akkoord over een cao wordt bereikt. Vakbond CNV sprak eerder van 'een (vooralsnog) driedaagse staking', terwijl FNV een staking voor onbepaalde tijd aankondigde.

,,Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt", meldt de FNV.

CNV zegt zich te realiseren dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen zal hebben voor de reizigers. ,,Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig", laat een woordvoerder weten.

Eisen nieuwe cao

Na de estafettestakingen van afgelopen tijd vinden de chauffeurs het tijd voor hardere acties om een nieuwe cao af te dwingen.

De vakbonden eisen voor de 12.000 werknemers in het streekvervoer onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar dat is voor de chauffeurs onvoldoende. Sindsdien lijken de onderhandelingen muurvast te zitten.

In de war

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet te spreken over de acties van de bonden - niet over de staking zelf en niet over het uitstel. ,,Onze reizigers weten, net als wij, niet meer waar ze aan toe zijn." Ze zeggen dat ze de werknemers al flink tegemoet zijn gekomen. Ze bieden 2,75 procent loonsverhoging, werkdrukvermindering en de gevraagde plaspauze. VWOV vertegenwoordigt Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz.

Quote

Onze reizigers weten, net als wij, niet meer waar ze aan toe zijn

Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer
  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.