Volledig scherm
© FOTO ANP

Leden Europees Parlement reizen wél goedkoop met de Fyra

Terwijl voor gewone Nederlanders de prijzen voor de trein naar Brussel binnenkort bijna verdubbelen, wordt voor leden van het Europees Parlement een uitzondering gemaakt. De NS en de Belgische spoorwegen gaan voor hen een speciaal, goedkoop tarief aanbieden op de Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein naar België.

Dat meldt het AD.

Een retour tweede klas Amsterdam-Brussel kost voor een lid van het Europees Parlement (EP) vanaf 9 december slechts 54 euro. Een 'normale' passagier betaalt  het dubbele, 108 euro, voor zo'n retourtje.

Het tarief voor de EP-leden blijft daarmee ongeveer gelijk aan de voordeligste retours op de oude intercity naar Brussel, die over een paar dagen wordt opgeheven.  Dat gebeurt onder veel protest van vaste reizigers, zoals forensen en studenten, die steen en been klagen over de gestegen prijzen. Voor de 'gewone man' is het weliswaar ook mogelijk een kaartje van 50 euro te krijgen op de Fyra, maar dan moet hij minstens een week voor vertrek boeken en zich daarbij meteen vastleggen op hoe laat hij de trein wil nemen, heen en terug. Ook raken deze goedkope kaartjes op drukke dagen en tijden uitverkocht.

Europarlementariërs daarentegen kunnen altijd voordelig boeken, tot en met de dag voor vertrek. Ook krijgen ze grootst mogelijke flexibiliteit die de Fyra te bieden heeft: ze mogen drie keer gratis omboeken en altijd een trein eerder of later nemen dan de geboekte. Het speciale tarief 'Parliament' is overigens niet op internet te boeken, maar alleen via de telefoon of op het station.  

NS Hispeed en de NMBS, de Belgische spoorwegen, konden gisteren niet zeggen waarom uitgerekend voor Europarlementariërs een uitzondering wordt gemaakt. Waarschijnlijk wordt de korting ingevoerd, omdat parlementsleden met de komst van de Fyra niet meer zouden kunnen profiteren van de gratis eersteklas jaarkaart die ze hebben voor de treinen in België. Gewone abonnementen gelden immers niet op de Fyra.

Nederlandse Europarlementariërs zijn niet blij met de korting. Vaste treinreiziger Wim van de Camp (CDA) spreekt van 'een verkeerd signaal'. Dennis de Jong (SP) vindt de korting 'belachelijk'. 'Europarlementariërs zijn wel de laatsten die dit nodig hebben. Je kunt per maand al duizenden euro's aan onkosten declareren.' Volgens De Jong zullen de parlementsleden meestal niets merken van het goedkope tarief, omdat zij hun dienstreizen kunnen declareren. Als zij privé reizen, profiteren ze echter wel. Voor Nederlandse parlementsleden is er overigens geen speciale korting voorzien.