Lege schappen dreigen in supermarkten door grotere kostenstijgingen bij fabrikanten
Voedselfabrikanten willen met supermarkten opnieuw om tafel om te onderhandelen over de prijzen van hun goederen. Als ze niet meer worden betaald, zullen producten mogelijk niet meer in de schappen liggen. Dat stelt supermarktexpert Sebastiaan Schreijen van de Rabobank.
,,Iedereen zal wel terug moeten naar de onderhandelingstafel”, reageert hij. ,,De huidige kostenstijgingen zijn niet meegenomen in de afspraken die de supermarkten en leveranciers de afgelopen maanden hebben gemaakt.”
Volgens de Rabo-expert zullen de gesprekken ditmaal onder een ander gesternte plaatsvinden dan eerder dit jaar. Overigens verliepen die gesprekken toen soms ook al stroef, met als gevolg hier en daar lege schappen. Zo lag Albert Heijn bijvoorbeeld met Nestlé in de clinch en Jumbo met Kellogg’s.
Schreijen verwacht dat voedselfabrikanten hun producten niet meer zullen leveren als de supermarkten weigeren meer te betalen vanwege de kostenstijgingen. ,,Het kan zo zijn dat straks bepaalde producten niet meer in de schappen liggen.”
Extreme prijsstijging
Heet hangijzer is volgens hem de extreme prijsstijging van zonnebloemolie, waarvan Oekraïne de belangrijkste leverancier is. In veel producten, van koek en chips tot margarine, is dit verwerkt.
,,Iedereen heeft het over Oekraïne als de graanschuur van Europa, maar we vergeten dat andere dingen minstens zo belangrijk zijn. Neem zonnebloemolie of veevoer en kunstmest. Het idee dat alleen brood duurder wordt, doet afbreuk aan wat er werkelijk speelt. De prijzen zullen breed stijgen.”
Die vrees deelt Henk Hofstede, retailexpert van ABN Amro. Volgens hem is het wel de vraag of supermarkten helemaal meegaan in de eisen van de leveranciers. Hofstede: ,,Je ziet dat supermarkten door stevige concurrentie minder geneigd zijn prijsstijgingen door te voeren. Dat komt mede doordat consumenten alert zijn op prijsverhogingen en de supermarkten willen niet dat hun klanten weglopen naar de concurrent.”
Paniek
Reden voor paniek is er volgens Hofstede niet. Alles is vooralsnog voorradig, benadrukt hij. ,,We moeten er alleen wel rekening mee houden dat de voedselprijzen verder zullen stijgen, indien voedselproducenten hun oplopende kosten gaan doorberekenen”, voegt hij eraan toe.
Vooralsnog zijn er geen tekorten in de supermarkten zegt ook Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maar de supermarktkoepel sluit niet uit dat dit op een bepaald moment wel kan gebeuren. Mocht de crisis langer duren, dan kunnen grondstoffen voor voedselproductie minder beschikbaar komen. ,,De boeren, de industrie en de retail zien allemaal de kosten stijgen en bereiden zich voor op verminderde beschikbaarheid”, aldus zegsvrouw Lisa Martis.
Lees hier ook het commentaar over prijsverhogingen van chef nieuws Saskia van Westhreenen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Sancties tegen Rusland duwen Nederland richting recessie
De economische sancties van de westerse landen raken Rusland hard. Maar we schieten ook in onze eigen voet: de oorlog in Oekraïne dreigt Nederland in een recessie te duwen, waarschuwen economen. Consumenten en bedrijven zullen de nadelige gevolgen van prijsstijgingen zeker twee jaar voelen. -
PREMIUM14
Garnalenvissers voelen zich verraden na ‘oorlogsverklaring’: ‘Toekomst behoorlijk onzeker’
Voor de garnalenvissers in Harlingen voelt het als verraad. Net nu ze aan de slag kunnen met de aangescherpte stikstofeisen, krijgen ze kritiek van vijftien natuurorganisaties. Die willen de garnalenvisserij voorgoed de nek omdraaien. -
PREMIUM
Achelse Kluis verliest gerenommeerde titel: bij deze tien abdijen maken ze nog wel echt trappistenbier
De bierwereld is een trappist armer. Met de verkoop van de Achelse Kluis aan de Vlaamse zakenman Jan Tormans verliest de abdij op de Nederlands-Belgische grens namelijk haar officiële titel van trappistenmaker. Zo blijven er wereldwijd nog tien erkende trappistenbieren over. Twee daarvan komen uit Brabant. -
Oprichter Amerikaans cryptobedrijf My Big Coin krijgt 8 jaar cel om fraude
De oprichter van het ter ziele gegane Amerikaanse cryptobedrijf My Big Coin is veroordeeld tot meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf wegens het oplichten van investeerders en klanten voor miljoenen dollars door virtuele valuta op de markt te brengen met ‘leugens en halve waarheden’, zoals de aanklagers het verwoordden. -
PREMIUM20
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg.
-
PREMIUM7 landen
Wij betalen 4,16 euro voor pot Nutella, Belgen maar 2,75 euro: dit kosten boodschappen in Europa
In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen. De verschillen zijn best groot. Waar een pot Nutella in Nederland 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst. Voor een fles zonnebloemolie (hier: 3,69 euro) moet je in Spanje zijn: 2,20 euro. -
-
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM9
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
104 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. Warmerdam
J. Warmerdam
Coby Pair de Ruiter
Arie Brie
Dirk Harlaar