Volledig scherm
Foto ter illustratie © EPA

Lego schrapt 1400 banen na verlies omzet

Lego schrapt wereldwijd 1400 banen, op een totaal van 18.200. De speelgoedproducent zag het afgelopen halfjaar de omzet en winst dalen. Nog dit jaar moet de reorganisatie grotendeels zijn afgerond.

Het Deense bedrijf maakte de afgelopen jaren juist een sterke omzetgroei door, mede doordat het zijn traditionele bouwsteentjes wist te combineren met nieuwe technologie. Waar Lego in 2003 nog op de rand van de afgrond balanceerde, behoort het nu tot de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld.

Maar dit maakte de organisatie geleidelijk aan ook groter en logger, aldus voorzitter Jørgen Vig Knudstorp. ,,Dat maakt het nu moeilijker voor ons om verder te groeien. Daarom hebben we op de resetknop gedrukt.''

Vertrekregeling

De nieuwe organisatie moet kleiner en eenvoudiger worden. Tegelijkertijd gaat Lego zijn strategie voor productontwikkeling en marketing tegen het licht houden. Het bedrijf belooft werknemers die hun baan verliezen een passende vertrekregeling en hulp bij het vinden van ander werk.

De omzet ging in de eerste helft van 2017 met 5 procent omlaag naar 14,9 miljard Deense kroon (2 miljard euro). Met name in de Verenigde Staten en Europa stonden de verkopen onder druk, terwijl China nog altijd een dubbelcijferige groei liet zien. De nettowinst daalde met 3 procent tot 3,4 miljard kroon.

Waar Lego de afgelopen jaren vaak met succes inhaakte op bijvoorbeeld populaire tekenfilms, wist het ditmaal geen munt te slaan uit de eigen filmhit Lego Batman. De film zelf scoorde goed maar de verkoop van de bijbehorende bouwdozen rond de superheld viel tegen.

Volledig scherm
Lego had een hogere verwachting van de verkoop van de speelsets rond Star Wars. © gratis

Star Wars

Ook de speelsets rond Star Wars liepen in de eerste jaarhelft minder goed dan voorheen. Klassieke reeksen als Lego City, Friends, Duplo en Technic daarentegen bleven wel sterk presteren.

Lego stuurde vorige maand topman Bali Padda (61) de laan uit. De Brit had nog maar acht maanden de leiding bij de speelgoedmaker. Hij is vervangen door de tien jaar jongere Deen Niels Christiansen.