Lerarenstaking: bioscoop trekt opeens 37.000 bezoekers in plaats van 2700

Terwijl basisschoolleraren vandaag streden voor hoger loon, moesten kinderen en ouders deze dag zien door te komen. Hóe? Voor sommige ouders was het misschien afzien, veel kinderen hadden vooral de dag van hun leven. 

Op de peiling op onze AD-site lieten bijna 9000 mensen weten hoe zij deze (werk)dag doorbrachten. Dat we zonder opa én oma nergens zijn, bleek maar weer eens. Een derde van de werkende ouders viel vandaag terug op deze vaste én de altijd betrouwbare krachten. 

Sommige grootouders waren maar wat blij: ,,Voor ons is het wel een fijn extraatje, die staking. Zo zien we onze kleinkinderen eens een dag meer’’, zeiden Piet en zijn vrouw Joke uit Groesbeek tegen de Gelderlander. 

Veruit de meeste stemmers (46 procent) pasten zelf op op de kinderen vandaag. En dat was kennelijk voor sommigen wel even afzien. 

Eén op de drie wist van de nood een deugd te maken: ze gingen op pad met hun kroost. Een van de favoriete uitvalsplekken bleek de bioscoopzaal. Pathé trok alleen al in de ochtendvoorstelling en de vroege middagmatinee meer dan 37.000 mensen. Volgens een zegsvrouw zijn dat cijfers die normaliter alleen op een woensdagmiddag in de kerstvakantie worden gehaald. Op een normale donderdagochtend komt het bezoekersaantal niet hoger uit dan 2700.

Ook de pretparken deden goede zaken. Sommige parken hadden speciaal voor deze dag de deuren geopend, zoals Julianatoren in Apeldoorn. Een aantal, waaronder Avonturenpark Hellendoorn en Attractiepark Tivoli in Berg en Dal, gaf fikse korting op de entreekaartjes. Bij dierentuinen de Apenheul in Apeldoorn en het Dolfinarium konden bezoekers bijvoorbeeld voor een tientje terecht.

Werkplek 

Wat vooral opviel: in de poll zei 7 procent zijn kids vandaag te hebben meegenomen naar het werk. Een van die werkgevers waar kinderen welkom waren, was ING. Daar werden bijna 500 kinderen op zes verschillende locaties opgevangen. De bank had liefst 100 begeleiders aangetrokken om de kids te vermaken met een kinderdisco en allerlei workshops. Ook bij het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, KPN en beleggersbank Binck Bank konden werkende ouders hun kinderen meenemen.  

Volledig scherm
Kinderen vieren feest bij ING. © ANPinOpdracht