Volledig scherm
© Shody Careman

Let op: files bij goedkoopste tankstation van Nederland

Was het voor autorijders jarenlang zuchten en steunen aan de pomp, dankzij de kelderende olieprijzen is tanken nu een feestje. Zeker in Soest, waar onbekende én bekende Nederlanders bij twee stations hun tank voor 88,9 cent (diesel) en 1,299 (euro95) kunnen volgooien. Het zorgt voor grote files.

Volledig scherm
© Shody Careman
Quote

Ik woon letterlijk om de hoek, vandaar dat ik hier ben.

Wilfred Genee

Het staat er écht op het prijzenbord langs de weg, in grote dikke koeienletters: euroloodvrij: 1,299, diesel 88,9 cent. Waar een liter drie jaar terug nog door de twee euro dreigde te springen, liggen de adviesprijzen nu rond de anderhalve euro.

Bij het Avia-pompstation in Soest rijden tientallen auto's af en aan voor de on-Nederlandse prijzen. Zoals Wilko Schepen's Audi. Een paar maanden terug betaalde hij voor een volle tank benzine nog ruim 50 euro. ,,Nu ben ik dik tien euro minder kwijt." De 'schade' vanmiddag: 33 euro voor 38 liters diesel.

Even verderop staat opa Anton Hurks uit Dordrecht aan de pomp. Glunderend kijkt hij hoe zijn nog geen week oude Renault Captur voor een spotprijs volraakt. ,,Mijn dochter woont in Hoogland, ik kwam hier toevallig langs met mijn vrouw en de kleinkinderen." Bij zijn eerste tankbeurt betaalt hij rond de 41,50 voor een kleine 32 liter. ,,Echt héél fijn."

Quote

Dit soort stations geven hun gehele winstmarge weg. Een literprijs van 1,30 is eigenlijk niet houdbaar.

Paul van Selms - United Consumers
Volledig scherm
Het staat er echt op het grote prijzenbord: benzine onder de 1,30 en diesel minder dan 90 cent.

Tankmekka van Nederland
Schepen en Hurks weten dat ze supergoedkoop tanken, maar wat ze niet beseffen: nergens in Nederland kan het momenteel voordeliger. Ongemerkt zijn ze terechtgekomen bij het goedkoopste tankstation van het land. Dat ligt namelijk in Soest, zo vond deze krant uit dankzij speurwerk op diverse goedkoop-tanken websites: bij de Avia aan Birkstraat 108 kost een liter euroloodvrij  minder dan 1,30.

En dat is niet alles:  een kilometertje verder kunnen automobilisten aan Birkstraat nummer 9 voor vrijwel dezelfde prijzen tanken. Het maakt Soest tot het tankmekka van Nederland. 

Niet alleen gewone Nederlanders plukken daar de vruchten van blijkt even later als Wilfred Genee plots opduikt voor de verslaggever en fotografe. De Voetbal Inside-presentator is met z'n kids een middagje op pad. ,,We gaan naar dierenpark Amersfoort of de indoor-speelhal hier vlakbij. Zij mogen kiezen." Voor 55 euro tankt Genee zijn Volvo S60 met 62 liter tjokvol diesel. ,,Oeps, nu weten mensen dat ik helemaal niet zo zuinig rij," lacht hij wijzend op zijn Volvo S60.

De AD-columnist zegt niet te weten dat dit de goedkoopste pomp is. ,,Ik woon letterlijk om de hoek, vandaar dat ik hier ben." Heel gek is het niet dat in een kleine gemeente als Soest goedkoop getankt kan worden. Langs de snelweg betaal je als automobilist de hoofdprijs, maar bij de kleinere tankstations daarbij is het kassa. Zij rekenen tot twee dubbeltjes lagere literprijzen.

Toch kan het eigenlijk niet dat benzine zó voordelig is als in Soest, zegt UnitedConsumers dat dagelijks de actuele pompprijzen publiceert.  ,,Het zijn doorgaans acties die relatief korte tijd duren", legt directeur Paul van Selms uit. ,,Dit soort stations geven hun gehele winstmarge weg."

Hij rekent voor dat alleen de accijns op benzine in Nederland al 78 cent bedraagt, voor diesel bijna een halve euro. Dan zijn er de kosten voor raffinage en transport en moet bovendien BTW worden afgedragen. De rest is winst voor de pomphouder. ,,Een literprijs van 1,30 is daarom eigenlijk niet houdbaar."

Volledig scherm
Glunderend staat Dordtenaar Anton Hurks zijn nieuwe Renault Captur vol te tanken. De schade: ruim 41 euro voor 32 liter.

Brandstof nog steeds duur
De Avia Express in Amersfoort enkele kilometers verderop lijkt zijn gelijk te bewijzen. De benzine doet er vijf cent duurder, diesel ook. Weer een paar honderd meter zijn liggen de tarieven bij de Esso boven de 1,40 voor benzine en boven de 1 euro voor diesel. Het is de reden dat mensen uit omliggende plaatsen naar Soest trekken. ,,Het is me al vaker opgevallen dat de Avia in Soest goedkoper is dan alle andere pompen," zegt Vincent, die zijn vrachtbusje voltankt.

De lage prijzen ten spijt, blijft alles relatief. Brandstof blijft in Nederland het duurst van Europa. Ter vergelijking: in Luxemburg kunnen autorijders voor iets meer dan een euro per liter terecht, diesel doet er bijna 85 cent. 

Buiten Europa is het vaak nóg voordeliger. ,,In Nederland is benzine nu eenmaal melkkoe voor de overheid," zegt Van Selms. ,,Doordat de benzineprijs voor tweederde uit belastingen en accijnzen bestaat, merk je de daling van de olieprijs aan de pomp veel minder." 

Twee tientjes
Toch zou het nog beter kunnen. Mocht de olieprijs met nog eens tien dollar kelderen en onder de 20 dollar komen, dan kunnen er nog meerdere centen af, heeft UnitedConsumers becijferd. ,,Je weet nooit, in de jaren '90 bedroeg de olieprijs ook jarenlang twee tientjes." 

Aan het eind van de middag slaat ook deze verslaggever tenslotte zijn slag: 24 liter voor zo'n 31,50 euro. Zo goedkoop werd zijn Mazda 323 in Nederland nog nimmer volgegooid.

Volledig scherm
Het is dringen geblazen bij de Avia in Soest aan de Birkstraat. Een kilometer verder aan diezelfde weg telt het dorp nóg een even voordelige pomp.