Liberty Global doet overnamebod op Ziggo

Liberty Global heeft een bod van 34,53 euro per aandeel uitgebracht op Ziggo. Het bestuur en de raad van commissarissen van de kabelmaatschappij staan unaniem achter het bod, dat Ziggo waardeert op in totaal circa 10 miljard euro. Dat maakten de twee bedrijven maandag in een gezamenlijke verklaring bekend. Op de beurs ging de koers van Ziggo vervolgens onderuit.

Volledig scherm
© anp

De aandeelhouders moeten nog wel officieel hun goedkeuring geven aan de overname. Aandeelhouders van Ziggo ontvangen per aandeel 11 euro in contanten. De rest van de overnamesom voldoet Liberty Global in eigen aandelen. Het Amerikaanse bedrijf heeft al een belang van 28,5 procent in Ziggo en is ook eigenaar van concurrent UPC. Met de koop van de resterende aandelen is een bedrag van 4,9 miljard euro gemoeid.

7 miljoen huishoudens
Een combinatie van de twee kabelbedrijven bereikt volgens Liberty Global en Ziggo 7 miljoen Nederlandse huishoudens, ofwel 90 procent van het totaal. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt zo'n 2,5 miljard euro. Het bedrijf ziet aanzienlijke kostenvoordelen, die oplopen tot 160 miljoen euro per jaar in 2018. Daardoor ontstaat meer ruimte voor investeringen in nieuwe producten en diensten.

De Nederlandse activiteiten onder de paraplu van Liberty Global zullen na de overname vanuit het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht worden aangestuurd. Of de transactie gevolgen heeft voor de werkgelegenheid kon een woordvoerder van Ziggo desgevraagd niet zeggen.

Het Nederlandse kabelbedrijf voerde al langer gesprekken met Liberty Global, het moederbedrijf van UPC. Dat had al een belang van bijna 30 procent in Ziggo. Half oktober had Ziggo een voorstel van Liberty Global voor een volledige overname nog afgewezen omdat de prijs te laag was. Het is niet bekend wat de hoogte van het bod destijds was.

Koers onderuit
Beleggers hebben maandag niet enthousiast gereageerd op het uiteindelijke bod van Liberty Global. Het aandeel Ziggo stond na het eerste handelsuur onderaan een toch al negatieve AEX-index. Ziggo leverde 3,3 procent in tot 32,17 euro. Dat is aanzienlijk lager dan het bod van in totaal 34,53 euro per aandeel dat Liberty Global heeft uitgebracht.

Analisten wezen er echter op dat er in de markt zeer waarschijnlijk een hoger bod werd verwacht. Daarnaast betaalt het Amerikaanse moederbedrijf van UPC slechts 11 euro in contanten en wordt de rest van de overname in aandelen Liberty Global voldaan. Die beloning laat verder ook nog enige tijd op zich wachten, aangezien Liberty en Ziggo verwachten hun deal pas in de tweede helft van dit jaar af te ronden. De koers van Ziggo piekte begin dit jaar op 34 euro.