Volledig scherm
© ANP

Lidl en Bol.com waarschuwen voor nepberichten

SPAMHeb jij toevallig ook een appje op je telefoon ontvangen, waarin staat dat je mee kunt doen aan een winactie met waardebonnen van de Lidl? Pas dan op, want het is een nepbericht, waarschuwt het supermarktconcern. Ook Bol.com waarschuwt, voor nepmails.

Volledig scherm
Zo ziet het appje over de 'Lidl-actie' eruit. © AD

Het volledige bericht: 'Hey Lidl geeft waardebonnne van €250 weg. Ik het de mijne gekregen. Claim er één zolang het nog kan. Je mag me later bedanken.'

De herkomst van het bericht is nog niet bekend. Volgens Lidl is er geen sprake van een actie. Het bedrijf adviseert ontvangers met klem om niet met de nepactie mee te doen en niet op de link te klikken. Mocht dat al gebeurd zijn, dan lijkt het niet direct schadelijk: de link leidt naar een pagina met een online enquête die privégegevens probeert te bemachtigen. Ook daarvoor geldt: niet doen, want er valt bij deze 'actie' alleen iets te verliezen.

Bol.com

Ook Bol.com roept mensen op alert te zijn voor nepberichten, die in hun geval worden verspreid via e-mail. De Fraudehelpdesk en de internetwinkel waarschuwen voor een mailtje met een pdf-bijlage, waarin potentieel schadelijke malware is verstopt. Als je dit bestand zou openen, kan er een kwaadaardig virus op de computer worden verspreid. Het advies is: weggooien.

Volledig scherm
Zo ziet de nepmail van Bol.com eruit. © AD