Volledig scherm
© afp

Londense Occupy-ers slapen 's nachts 'gewoon thuis'

De politie in de Engelse hoofdstad Londen heeft voor heel wat beroering gezorgd in het Britse Occupy-kamp. Volgens infrarood-beelden, waarop lichaamswarmte detecteerbaar is, is de meerderheid van de tentjes rondom Saint Paul's Cathedral 's nachts onbewoond.

&copyTWITTER
Volledig scherm
&copyTWITTER

Het Occupy-kamp is overdag erg druk, en de menigte tentjes rond de beroemde kathedraal hebben het monument al genoopt tot sluiting. Maar de warmtebeelden die de politie maakte, duiden op een heel ander sfeertje na zonsondergang. Namelijk dat van een verlaten terrein, waarvan de 'bezetters' gewoon lekker warm in hun Londense huizen de ochtend afwachten om verder te protesteren. Dat meldt de Huffington Post vandaag.

De Londense politie besloot de beelden niet openbaar te maken, maar het dagblad The Daily Telegraph had lucht gekregen van het verhaal, en besloot zelf op onderzoek uit te gaan. Gewapend met een eigen thermische camera begaf een journalist zich in het kamp en kwam tot eenzelfde conclusie: nauwelijks één tent op tien is 's nachts bewoond. Toen een aantal demonstranten de reporter bezig zagen, werd hij gedwongen het terrein te verlaten.

Ultra-modern
De Occupy-organisatie heeft zich verdedigd met het argument dat de meeste demonstranten in het bezit zijn van ultra-moderne tentjes, waaruit nauwelijks warmte ontsnapt, zodat een infrarood-camera niet kan achterhalen of er iemand binnenin ligt.

Lokaal politicus Mark Field stelde in de media schertsend voor dat de nacht dus het ideale moment is voor de politie om het kamp te ontruimen. 'Ik heb niets tegen mensen die protesteren, maar dit kamp begint semi-permanente trekjes te vertonen en weerhoudt toeristen ervan om Saint Paul's te kunnen bezoeken', aldus nog Field.

Het bestuur van Saint Paul's Cathedral besloot eerder uit veiligheid de deuren te sluiten toen het Occupy-verzet rondom de kathedraal exponentieel toenam. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Saint Paul niet open is voor publiek.