Volledig scherm
PREMIUM
2Zomerse drukte op Schiphol. © ANP

Luchtvaartexpert: Maak vliegen peperduur

Vliegtoerisme en de luchtvaart moeten in de toekomst flink inkrimpen. Anders zijn de klimaatdoelen van Parijs nooit haalbaar, zegt expert Paul Peeters.

Quote

Een retourtje Barcelona zou van 100 euro nu naar 600 euro of meer gaan. Korte afstanden afleggen met ander vervoer wordt dan logischer

Paul Peeters, lector duurzame luchtvaart toerismehogeschool NHTV

Er is geen kruid gewassen tegen de groei van het toerisme en de luchtvaart. De huidige maatregelen om die groei te beteugelen en zo het milieu te beschermen, halen niets uit. Als we de klimaatdoelen willen halen, ontkomen we niet aan een sterke afname van de luchtvaart, betoogt Paul Peeters, lector duurzame luchtvaart aan toerismehogeschool NHTV.

Afgelopen week promoveerde Peeters aan de TU Delft op onderzoek naar de milieugevolgen van de mondiale reislust en zijn conclusies liegen er niet om: ,,De stijgende CO2-uitstoot van het wereldwijde toerisme maakt het hoogst onwaarschijnlijk dat doelen uit het klimaatakkoord van Parijs worden gehaald. Er wordt te veel verwacht van technologische ontwikkelingen, maar die kunnen de groei van het aantal reizen en vluchten nooit compenseren.''

In het jaar 2100 reizen we volgens Peeters, zonder ingrijpen, negen keer zoveel als in 2015, ook omdat we steeds verder weg gaan. De effecten ervan kunnen alleen worden gecompenseerd als alle andere vervuilers - de industrie voorop - hun uitstoot tot nul terugbrengen: een utopie.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.