Volledig scherm
© anp

Luxemburg moet 250 miljoen van Amazon innen

Na Apple richt de Europese Commissie de pijlen op Amazon.com. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting. 

Amazon is gevestigd in het groothertogdom en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, aldus Vestager. ,,Dat is illegaal onder de Europese regels. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan multinationals die niet beschikbaar zijn voor anderen.''

Luxemburg hanteerde een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen, aldus de Deense. Zo werden de interne verrekeningen van het bedrijf opgeblazen.

Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Naar fiscale deals met McDonald's en het Franse energieconcern Engie doet de Europese Commissie nog onderzoek.

Vorig jaar augustus sommeerde Vestager de Ierse fiscus om 13 miljard euro achterstallige belasting te innen bij de Amerikaanse techreus Apple dat in Dublin zijn Europese hoofdzetel heeft. En Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast. Die zaak ligt eveneens bij het Europees Hof van Justitie.