Volledig scherm
Bezorger Deliveroo © ANP

Maaltijdbezorgers Deliveroo staken tegen zzp-plan

UPDATEEen groep van ruim tachtig boze maaltijdbezorgers van Deliveroo heeft op nieuwjaarsavond het werk neergelegd. Tussen 17.00 en 20.00 uur hebben zij geen maaltijden aan huis bezorgd in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.

Quote

De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken

Frederique Zebeda, FNV Jong

De bezorgers protesteren zo tegen de plannen van het bedrijf om vanaf 1 februari alleen nog maar met zzp'ers te werken en niet meer met vaste contracten. Het plan werd al sterk bekritiseerd door vakbonden en de Tweede Kamer. De Kamerleden vrezen dat bezorgers onder mee bij een ongeval een hele juridische procedure moeten doorlopen zonder zekerheid op een schadevergoeding, in tegenstelling tot vaste werknemers.

Vakbond FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vakbond vindt dat de bezorgers recht hebben op een arbeidsovereenkomst en wil dat de plannen om alleen nog zzp'ers in te zetten worden ingetrokken. ,,De maat is vol en dat hebben ze vandaag kunnen merken: in Amsterdam, Haarlem en Utrecht ligt Deliveroo plat'', zegt bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong. ,,We hebben onze eisen duidelijk gemaakt aan Deliveroo, maar zij hebben meerdere keren aangegeven hier niet op in te kunnen gaan.'' 

Kwaliteit

Ook restauranthouders zijn volgens de bond niet te spreken over de manier waarop de bezorgdienst met zijn personeel omgaat. ,,De zzp-constructie van Deliveroo raakt ons en de kwaliteit die wij kunnen leveren aan onze klanten'', zegt een Haarlemse restauranthouder. Het lijkt voorlopig niet de laatste actie van de bezorgers te zijn. De FNV geeft aan dat ze doorgaan met acties en stakingen tot hun eisen worden ingewilligd. 

Deliveroo blijft achter het eerdere standpunt staan dat het merendeel van hun bezorgers juist meer vrijheid wil. Die vrijheid kan het bedrijf naar eigen zeggen het best bieden met het aankomende beleid. ,,Wij bieden riders de vrijheid om precies zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken. Deliveroo wil hen ook zekerheid bieden'', aldus een woordvoerder. ,,Alle riders van Deliveroo vallen binnenkort onder onze zorgplicht en zijn via de verzekering van Deliveroo gedekt voor aansprakelijkheid, schade en ongevallen tijdens een bezorging.'' Het bezorgbedrijf betreurt het dat 'een klein aantal campagnevoerders riders het werk ontzeggen dat ze willen en een service verstoren die duizenden klanten waarderen'. 

De actie vond plaats op een van de drukste dagen voor bezorgdiensten. Zo verwacht Thuisbezorgd.nl dat vanavond 50 procent meer maaltijden werden besteld dan op een normale dag. Die organisatie zette dan ook extra bezorgers in en meer mankracht bij de klantenservice.