Volledig scherm
© ANP

‘Maaltijdbezorgers Deliveroo willen helemaal geen zzp'er zijn’

Een groep van 150 maaltijdbezorgers van Deliveroo verzet zich tegen de plannen van hun werkgever om straks alleen nog als zzp’er te kunnen werken.  De maaltijdbezorger maakte onlangs bekend dat het alle koeriers in loondienst geleidelijk wil vervangen door zelfstandigen. 

De protestgroep noemt zich ‘Riders Union’ en eist zekerheid, kwaliteit én een cao. ,,Alle risico’s van het bedrijf worden nu op ons afgeschoven. Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op. Wij willen gewoon werken en geld verdienen'', reageert Daan Dorr, werkzaam als bezorger bij Deliveroo.

Enquête

Met het besluit om over te stappen op het zzp-model speelt Deliveroo naar eigen zeggen in op een wens die breed leeft onder de bezorgers. Zij zouden dit in een enquête hebben aangegeven. ,,Onzin”, reageert Frederique Zebeda van FNV Jong, ,,Deliveroo heeft bezorgers gevraagd of zij flexibel willen werken en ja, zij gaven massaal aan dat te willen. Máár flexibel werken of als zzp’er aan de slag gaan, zijn twee totaal verschillende dingen.”

Quote

Flexibel werken of als zzp’er aan de slag gaan, zijn twee totaal verschil­len­de dingen

Frederique Zebeda van FNV Jong

FNV gaat Deliveroo een brief sturen, waarin het stelt dat de bezorgers onder de cao voor het beroepsgoederenvervoer moeten vallen. Die cao moet zekerheid bieden en zorgen voor pensioen, doorbetaling bij ziekte of een verzekering bij ongevallen. Vakbond CNV zei eerder al de maaltijdenbezorgdienst juridisch te willen aanpakken, omdat het mogelijk de wet overtreedt. 

Maximale flexibiliteit

Volgens een woordvoerder van Deliveroo is het bedrijf overgestapt op een zzp-model om de bezorgers maximale flexibiliteit te bieden, zodat ze in de piekuren meer opdrachten kunnen aannemen. ,,Sinds de introductie van het nieuwe model zijn ruim 150 riders bij ons aan de slag als zzp'er, en hun aantal groeit iedere week. Bovendien verdient al 90 procent van de zzp'ers meer dan wanneer ze in loondienst zijn, omdat we ze per levering kunnen betalen.''

Deliveroo begrijpt de onrust onder hun bezorgers, maar zijn bereid tot discussie. ,,Wij willen met alle relevante partijen in gesprek om zekerheden te bieden, zonder dat onze riders dan direct weer als werknemer worden gezien. Dan zouden ze hun flexibiliteit verliezen omdat ze ver van tevoren moeten worden ingeroosterd voor een aantal uren en we ze niet per bestelling kunnen betalen.'' 

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.