Volledig scherm
Receptie van het hoofdkwartier van Booking.Com in Amsterdam © Bram van Ginneken

Maastrichts reisbedrijfje dwingt machtige Booking.com op knieën

Booking.com moet linken naar een site die het Maastrichtse ict-bedrijfje Mondygo heeft ontwikkeld om hotels met vluchten te combineren. Doet de techreus dat niet vóór woensdag, dan dreigt een boete van 10 miljoen euro. 

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank deze week in een kort geding bepaald. Mondygo heeft voor Booking.com een zoekmachine gebouwd waar reizigers hotels en vluchten kunnen vergelijken, combineren en als pakket boeken.

Quote

Het lijkt alsof Booking.com op twee paarden heeft gewed

Freek Veldman, directeur Mondygo

Mondygo, een in reistechnologie gespecialiseerd bedrijfje met acht medewerkers, was maar wat blij met de klus voor Booking.com. ,,We dachten de wereldwijde marktleider binnen te halen. Daar hebben we wel even een glaasje op gedronken'', zegt directeur Freek Veldman van Mondygo. Als de site een succes werd, zo was het idee, zou ook hij eraan gaan verdienen. 

Zijn techneuten gingen aan de slag met een site, die het uiterlijk van Booking.com kreeg.  Het kostte hem tienduizenden euro's. Toen de site af was, klaar om te testen, bleek het hele feest tot Veldmans ontsteltenis niet door te gaan. Volgens Booking.com waren er nooit afspraken over gemaakt. 

Nog verbaasder was Veldman toen even later bleek dat Booking.com in zee was gegaan met een andere, veel grotere partij voor een proef met vliegtickets: de beursgenoteerde Lastminute.com Group. ,,Het lijkt alsof Booking.com op twee paarden heeft gewed.'' 

Rug tegen de muur

De rechtbank bepaalde dat Booking.com niet voldoende duidelijk is geweest tegenover zijn Maastrichtse zakenpartner. Als klein bedrijfje dat afhankelijk is van de machtige internetgigant, staat Mondygo volgens de rechter met de rug tegen de muur. 

Volledig scherm
Freek Veldman van Mondygo staat volgens de rechter met de rug tegen de muur © Roger Dohmen

Veldman reageert opgelucht op dat vonnis. Het is nog onduidelijk of Booking.com ertegen in beroep gaat. Bij Mondygo hopen ze dat het hotelplatform hun site alsnog gaat testen door er bezoekers heen te dirigeren van zijn eigen site, zoals de rechter eist. Veldman: ,,Wij willen graag bewijzen dat onze site goed werkt.'' Wat hem betreft is de relatie met de techreus niet verziekt. ,,Wij zijn alleszins bereid om over dit akkefietje heen te stappen.''