Volledig scherm
© ANP

Maat vol voor NS na nog een mishandeling conducteur

Opnieuw is er een conducteur mishandeld. Gisteren werd een homoseksuele NS-medewerker bespuugd en in zijn buik geschopt op station Helmond 't Hout. Ook werd de conducteur uitgescholden. De zwartrijder is inmiddels gearresteerd. Volgens de politie heeft de conducteur aangifte gedaan.

De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. ,,Maar hij is wel heel erg geschrokken'', aldus een woordvoerster van de NS.

Eerder deze week werd er een conductrice zwaar mishandeld op station Hoofddorp. In januari werd ook een homoseksuele NS-conducteur mishandeld. Op het moment dat de Haagse conducteur door de trein liep tussen Helmond en Eindhoven werd hij hard achter op zijn hoofd geslagen terwijl geroepen werd 'vieze flikker'. Ook vorig jaar deden er zich incidenten voor.

Voor NS-medewerkers is de maat vol. Om aandacht te vragen voor het geweld zullen treinmachinisten morgenochtend om negen uur toeteren uit protest.

De NS en de vakbond voor rijdend personeel VVMC steunen die actie: ,,Het geweld moet stoppen'', aldus een NS-woordvoerder. ,,Het zijn geen incidenten meer, het geweld is structureel'', zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij zijn. ,,Blijf met je poten van NS-personeel af'', zei ze afgelopen vrijdag.

Schokkend en onacceptabel
Het spoorwegpersoneel en de vakbonden kwamen vrijdag bijeen. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen. ,,Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel", zei Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers. De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Wat FNV Bondgenoten betreft, keert de spoorwegpolitie terug. Ook wil de bond dat de toegangspoorten op de stations dichtgaan. De PVV heeft Mansveld om opheldering gevraagd en een debat aangevraagd. ,,We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk'', aldus PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener.

774 slachtoffers
Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (6,6 procent van het personeel) te maken met fysieke agressie tijdens het werk, zoals geweld, spugen en bedreigingen. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen werden 777 NS'ers het slachtoffer.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.