Volledig scherm
© Floris Lok

Makelaars: Als dit zo doorgaat, loopt de woningmarkt vast

Minder woningen in aanbod, flinke prijsstijgingen en consumenten die steeds minder te kiezen hebben en diep in de buidel moeten tasten om aan een koopwoning te komen. ,,Als dit zo doorgaat, loopt de boel binnenkort vast", waarschuwt de voorzitter van makelaarsvereniging NVM, Ger Jaarsma.

Daarmee reageert hij op de nieuwste verkoopcijfers. Eind vorig jaar liep het aantal verkochte woningen voor het eerst sinds de crisis terug. Na de daling met 6 procent zakte de woningverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met bijna 13 procent. In totaal verwisselden bij alle makelaars samen 48.000 woningen van eigenaar.

Quote

Haal meer bouwvak­kers uit het buitenland. Alle beetjes helpen

hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer

Jaarsma wil zo snel mogelijk ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. ,,Daar ligt een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Samen kunnen we de neergang een halt toeroepen en zorgen voor een prachtige woontoekomst voor alle Nederlanders.” 

Deze week pleitte hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer ook al voor 
onorthodoxe maatregelen. ,,Maak permanente bewoning van vakantieparken mogelijk, of zet noodwoningen neer. Zet ouderen bij elkaar in één huis, als een soort kamerbewoners. Daarmee pak je het woningtekort voor ouderen aan. En haal meer bouwvakkers uit het buitenland. Alle beetjes helpen", zo zei hij. 

Uitwijken 

De problemen op de woningmarkt doen zich al lang niet meer alleen voor in Amsterdam. In Rotterdam en Den Haag stijgen de prijzen nu bijvoorbeeld sneller dan in Amsterdam. Ook valt op dat veel Amsterdammers uitwijken naar Den Haag, waar de prijzen met bijna een kwart opliepen. 

Ook gemeenten als Edam-Volendam en Haarlemmermeer winnen snel aan populariteit, bleek eerder al uit cijfers van De Hypotheker. Nog extremer zijn de cijfers voor de gemeente Zuidplas, onder de rook van Rotterdam. Daar werden vorig jaar 92 procent meer hypotheken afgesloten. 

De prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland steeg met 9,7 procent tot 273.000 euro. Bij appartementen was de stijging 16 procent. Woningen staan nu 56 dagen te koop, 19 dagen minder dan een jaar geleden.