Makro stopt verkoop van vlees uit horrorslachthuis

Groothandelsbedrijf Makro neemt per direct geen vlees meer af dat afkomstig is uit het in opspraak geraakte slachthuis in het Vlaamse Izegem.

Volledig scherm
© thymen stolk

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights die de beelden van de zware dierenmishandeling in het slachthuis naar buiten bracht, verkocht groothandel Makro het vlees aan restauranthouders in Nederland en is het daarmee beland op het bordje van consumenten.

In een reactie laat Makro weten: ,,Uit onderzoek is gebleken dat incidenteel is geleverd uit dit slachthuis. Het gaat hierbij om zeer specifiek assortiment voor een beperkt aantal klanten. Het betreft hier minder dan 0,5 procent van onze totale vleesverkopen.”

Dierenwelzijn

De groothandel zegt niet direct te hebben samengewerkt met het slachthuis, maar het vlees geleverd te krijgen via een leverancier. ,,We hebben onze leverancier medegedeeld per direct de leveringen vanuit dit slachthuis te stoppen. Bij Makro voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en duurzaamheid en zijn we ons bewust van onze rol als groothandel hierin.''

Vandaag zette de Belgische supermarktketen Delhaize de samenwerking met het slachthuis ook al stop. Het betreffende vlees zou volgens het concern Ahold Delhaize alleen geleverd zijn aan supermarkten van Delhaize en níet aan de keten Albert Heijn.

,,Albert Heijnwinkels in Nederland en België betrekken geen vlees van deze slachterij. Albert Heijn heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel en maakt met zijn leveranciers goede afspraken hierover", zo liet een zegsvrouw van Albert Heijn weten. 

Stok

Animal Rights bracht de beelden naar buiten van het dierenleed in het slachthuis. Daarop is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten.

De Belgische minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) heeft vandaag opdracht gegeven om het slachthuis in Izegem meteen te sluiten.

De beelden hebben geleid tot een storm van verontwaardiging. Zo twitterde Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet, dat hij hoopt dat de Belgische minister het in opspraak geraakte Vlaamse slachthuis Verbist beboet. ,,Naast Toezicht bestaat ook Eigen verantwoordelijkheid”, aldus Van Vollenhoven.