Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

‘Mannen worden vaker voor een baan benaderd dan vrouwen’

videoVrouwen worden minder vaak door recruiters voor een baan benaderd dan mannen. Dat staat in een analyse die het FD heeft laten uitvoeren door de Intelligence Group. Recruiters benaderen meestal een man, zelfs bij beroepen waar vrouwen van oudsher sterk vertegenwoordigd zijn, zoals de zorg.

Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de mannen zegt dat ze minstens één keer per kwartaal worden benaderd. Bij vrouwen was dat 31 procent.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er niet voor dat meer naar vrouwen wordt gekeken als er een functie moet worden vervuld, blijkt uit de analyse.

De Technische Universiteit in Eindhoven heeft 150 functies alleen voor vrouwen in het leven geroepen. Bij anti-discriminatie-punt RADAR zijn al tientallen klachten binnengekomen over deze nieuwe regeling. Reden genoeg voor de organisatie om vandaag een kort geding aan te spannen bij het College voor de Rechten van de Mens.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”