Volledig scherm
© AFP

‘Markt voor drones wacht groeispurt’

De markt voor commerciële drones maakt de komende jaren een heuse groeispurt. Het Duitse onderzoeksbureau Drone Industry Insights verwacht dat de branche over vijf jaar wereldwijd goed is voor een omzet van 38 miljard euro, ruim twee keer meer dan de huidige 16 miljard.

Drones worden momenteel vooral toegepast in de energiesector, de bouw en de landbouw voor bijvoorbeeld het maken van luchtfoto’s, inspecties en het opmeten van land. Zo zijn drones in staat om ziektes van gewassen aan het licht te brengen en kunnen ze worden gebruikt voor het inspecteren van infrastructuur of het inmeten van bouwplaatsen. 

Ook worden ze ingezet voor vervoer van medicijnen of andere spoedeisende spullen van en naar ziekenhuizen, klinieken en laboratoria. In de nabije toekomst groeit de dronesmarkt naar verwachting fors, ook omdat nut en noodzaak van drone-inzet steeds meer wordt ingezien. Het idee is dat ze op termijn mensen en goederen kunnen gaan vervoeren, bijvoorbeeld in landen met een gebrek aan infrastructuur, maar ook in dichtbevolkte gebieden waar het verkeer compleet vastloopt.