Volledig scherm
Marijn G. in de Lange Delft in Middelburg met presentator Alberto Stegeman naast hem. Het tv-programma Undercover in Nederland besteedde vorig jaar aandacht aan de zaak. © videostill

Marktplaatsoplichters bestraft met celstraffen

De 21-jarige Marijn G. uit het Zeeuwse Middelburg en zijn 23-jarige handlanger Antonius van A. zijn veroordeeld voor oplichting van tientallen Nederlanders en Vlamingen via koopjessites. Zij moeten voor respectievelijk 3,5 jaar en 25 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in het Vlaamse Gent vandaag beslist. 

G. ging telkens op dezelfde manier te werk: hij reageerde enthousiast op een advertentie op een tweedehandssite, zoals op Marktplaats. Bij de verkopers thuis stelde hij voor om via een betaalapp te betalen voor het product. De verkopers waren in de veronderstelling dat de betaling gelukt was, maar in werkelijkheid was de betaalapp nep en werd het geld nooit overgemaakt. Terwijl de slachtoffers braaf zaten te wachten op het geld, had G. de spullen alweer elders te koop aangeboden.

Met deze truc wist de Middelburger tussen juni 2017 en april 2018 ongeveer 70.000 euro binnen te hengelen. Hij kocht (en verkocht) pc's, laptops, dure gsm's en camera's. Het geld dat hij verdiende, gebruikte hij om zijn exorbitante levensstijl te financieren. Voor de rechtbank had hij eerder gezegd spijt te hebben van zijn daden, maar de rechter liet zich niet van de wijs brengen.

Gebrek aan respect

,,De feiten zijn bijzonder ernstig en getuigen van een gebrek aan respect”, aldus de rechtbank in Gent. Wat de rechter liet meetellen in de strafmaat was een eerdere veroordeling van G. in Nederland voor soortgelijke oplichting. ,,En toch breidde hij zijn werkgebied uit naar België.” Om herhaling te voorkomen is daarom een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. 

Zijn 23-jarige kompaan uit Rotterdam, Antonius van A., die als chauffeur optrad, claimde onschuldig te zijn. ,,Wat hij deed, was meer dan een vriendendienst. Hij werd betaald om de eerste beklaagde te vervoeren en om goederen door te verkopen”, oordeelde de rechter. De man kreeg 25 maanden cel opgelegd. Van A. zei twee weken geleden niet te weten wat G. precies in zijn schild voerde en pleitte onschuldig. Hij werd eerder veroordeeld voor diefstal en mishandeling.

De rechtbank in Gent heeft de slachtoffers een schadevergoeding toegekend. Het gaat om vergoedingen van duizenden euro’s voor onder meer dure fototoestellen, reiskoffers van Louis Vuitton en Apple-computers. In totaal zijn er 42 gedupeerden. Bij zeker 80 mensen mislukte de oplichting, bijvoorbeeld omdat ze met contant geld betaald wilden worden of de verkoop lieten zitten. 

Bekijk in de video hieronder hoe wij denken dat oplichters eruit zien: