Volledig scherm
PREMIUM
Martin van Hees bij de boiler van zijn geheel elektrische verwarming via een luchtwarmtepomp. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Martin bewijst het: bestaand huis kan betaalbaar van het gas

Martin en Ine van Hees hebben hun huis in het Brabantse Helmond laten loskoppelen van de (gasgestookte) stadsverwarming. Hun hoekwoning wordt sinds begin dit jaar volledig elektrisch op temperatuur gehouden, via een systeem met achttien zonnepanelen en een geavanceerde lucht/waterwarmtepomp. Zelfs nu de verwarming aan staat, wordt er meer stroom opgewekt dan gebruikt. „Echt duurzaam. En elke maand zijn we zeventig euro goedkoper uit”, zegt Martin triomfantelijk.

Hij opent de meterkast van zijn woning aan de rand van de Helmondse wijk Rijpelberg. Met een zaklamp schijnt Martin van Hees op de traditionele, analoge stroommeter. Die draait niet vooruit maar terug, en hard ook. Het tovert een glimlach op zijn gezicht. In de woonkamer ziet zijn vrouw Ine via een app op haar mobiele telefoon dat in twee maanden tijd al ruim 158 kilogram CO2 is bespaard. Ook leuk.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.