Volledig scherm
© anp

Massale woede over BTW plan kabinet

Kappers, boekwinkels, de KNVB, tuinders, musea, horeca, sauna's: iedereen is boos over de uitgelekte BTW-plannen van het kabinet. Dat wil het mes zetten in het lage BTW-tarief van 6 procent.

Quote

De boekensec­tor en retailbran­che hebben het al lastig genoeg. Vraag is of de consument zo'n stijging pikt

Sjaak Mark, directeur AKO

Als het aan staatssecretaris Wiebes (Financiën) ligt verdwijnen onder meer bloemen, planten, boeken, tijdschriften uit het lage BTW-tarief van zes procent. Idem dito antiek, voorbehoedmiddelen als condooms en veel dierenvoeding. Zij moeten gewoon weer onder het standaard tarief van 21 procent vallen. Slechts levensmiddelen houden hun uitzonderingspositie.

Ook talloze diensten verhuizen naar het gewone tarief: kappers, fietsenmakers, campings, hotels, de sauna, café's en restaurants. Dan is er sport en cultuur: musea, dierentuins, voetbalwedstrijden, optredens van artiesten.

Al die groepen reageren als door een adder gebeten. ,,Een gemiddeld boek kost zo'n 20 euro. Dat wordt zo'n 3 euro meer als ze onder het normale tarief vallen," rekent AKO-baas Sjaak Mark voor. ,,De boekensector en de retailbranche hebben het al lastig genoeg. De vraag is of de consument zo'n stijging pikt."

Rampzalig
Kappers zijn not amused: ,,Een verhoging heeft dramatische gevolgen voor onze sector," waarschuwt Bart Bijvank van brancheclub ANKO. Hij vreest een kaalslag. ,,Komende jaren verdwijnen er dan 5500 arbeidsplaatsen blijkt uit onderzoek, een tiende van het totaal."

Dierentuinen Blijdorp en Artis verwachten inzakkende bezoekersaantallen. ,,Onze entreekaartjes dreigen zo'n drie euro duurder te worden," vertelt Blijdorp-directeur Marc Damen, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

,,Dat bedrag kunnen we niet geheel doorberekenen naar onze bezoekers, want dan blijven mensen weg. Links- of rechtsom houden we minder over om te investeren, bijvoorbeeld in dierenverblijven." Artis-baas Haig Balian spreekt van een 'rampzalig plan'.

Waarschuwen doet grootste sportbond KNVB eveneens. De toegankelijkheid van het voetbal staat door de BTW-verhoging op het spel, vertelt woordvoerder Koen Adriaanse. ,,Duizenden voetbalverenigingen krijgen hogere lasten, waardoor de contributies voor onze miljoen leden hoger worden."

Een terrasje pakken valt nu nog onder het lage BTW-tarief van 6 procent
Volledig scherm
Een terrasje pakken valt nu nog onder het lage BTW-tarief van 6 procent © ANP

Belastingvoordeel
Bovendien worden tickets voor de eredivisie en het Nederlands elftal duurder. ,,Dat treft 7 miljoen stadionbezoekers, bovendien investeren we via de kaartopbrengsten jaarlijks 5 miljoen in het jeugdvoetbal."

De kritiek ten spijt valt voor het opschonen van het lage tarief best wat te zeggen: alle uitzonderingen waren ooit bedoeld om sociale minima een belastingvoordeel te geven, maar in praktijk profiteren vooral hogere inkomens.

Bovendien loopt de schatkist er jaarlijks 6,7 miljard euro door mis, becijferde staatssecretaris Wiebes (Financiën) vorig jaar. Verder zit er weinig logica in. Zo valt caviavoer onder het hoge tarief en konijnenvoer onder het lage tarief. Dit nu konijn in tegenstelling tot een cavia ook gegeten wordt en dus voedingsmiddel is.

Het kabinet, dat met de BTW-operatie onder meer arbeid goedkoper wil verlagen, lijkt de algemene woede bewust ingecalculeerd te hebben: door vrijwel alles uit het zes procent tarief te halen voorkomt Wiebes scheve gezichten. Als de kappers immers wél het lage tarief houden en fietsenmakers niet, geeft dat scheve gezichten. Tegelijk zorgt de nu gekozen oplossing dat iedereen boos is en gaat lobbyen.

Overbodig
MKB Nederland vat één en ander samen en spreekt van 'een dolksteek in de rug van duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu weer een beetje overeind krabbelen.' 

De BTW-verhoging zal in het toerisme, recreatie, horeca op korte termijn 55.000 banen kosten, vreest de belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf. Ook landbouwclub LTO Nederland is boos.
Ondernemers krijgen steun van vakbond FNV. ,,Deze BTW-verhoging treft veel sectoren," zegt bestuurder Leo Hartveld. De FNV wil arbeid goedkoper maken, maar niet via de BTW. ,,De winstbelasting voor grote bedrijven is laag en kan best omhoog. Verder moet het uit zijn met de tax-rulings voor multinationals. Zij moeten meer bijdragen."

Economen betwijfelen het nut van de BTW-operatie. Hoogleraar Sylvester Eijffinger noemt die totaal overbodig. ,,De BTW zit al boven de kritische grens van 20 procent. Als je daar veel meer producten en diensten onderbrengt, gaan consumenten minder besteden of zoals bij mij in de grensstreek belasting ontwijken. Dan tanken ze elders en nemen meteen wat kratjes bier mee. Of neem de horeca, waar de rekening 15 procent duurder wordt. Dan gaan mensen minder uit eten of naar het café."

Lastenverlichting
Eijffinger wijst er op dat er door de aantrekkende economie sowieso al 5 miljard euro beschikbaar voor lastenverlichting. ,,Daar hoeft niet nog eens vijf miljard bij door deze BTW-verhoging."

Volgens de econoom kan het kabinet beter het BTW-tarief van 21 naar 17 procent verlagen. ,,Dat is pas echt goed voor de economie."

Een bezoekje Efteling kan wel eens flink duurder worden
Volledig scherm
Een bezoekje Efteling kan wel eens flink duurder worden © ANP
Quote

De BTW is al erg hoog. Als je daar meer producten en diensten in onder brengt gaan mensen minder besteden

Econoom Sylvester Eijffinger
  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.