Volledig scherm
© ANP

Medewerkers Intertoys morgen ‘gewoon’ weer aan het werk

Er dreigt een ramp onder het personeel van speelgoedwinkel Intertoys. 3.200 medewerkers hebben vandaag hun ontslag aangezegd gekregen. Onderwijl wordt het personeel geacht gewoon op het werk te blijven verschijnen.

Ze waren er al bang voor, sinds vorige week surseance werd aangevraagd. Toch hadden de medewerkers een andere afloop gehoopt en stiekem ook een beetje verwacht. Er deden de afgelopen week immers geruchten over serieuze overnamekandidaten.

De hoop op goed nieuws vervloog heel snel vanmiddag, toen ze te horen kregen dat het bedrijf failliet is. De toekomst voor de 3200 medewerkers ziet er niet rooskleurig uit, sombert Martijn den Heijer van vakbond CNV. ,,Ze zitten in een slechte positie", vat hij bondig samen. 

De curatoren zijn nog in gesprek met verschillende partijen over een doorstart. En ja, dat kan betekenen dat een deel van de 3200 medewerkers aan het werk kan blijven als een nieuwe eigenaar zich meldt. Maar op een vertrekregeling of een ontslagregeling hoeven de medewerkers bij een faillissement niet te rekenen. 

Salaris

De medewerkers hebben hun salaris deze maand betaald gekregen en zullen doorbetaald worden (volgende maand dan waarschijnlijk door uitkeringsinstantie UWV). Als het aan de curatoren ligt, werken ze nog een hele poos door. Zij hebben er alle belang bij dat de filialen zo lang mogelijk openblijven. ,,De bestaande voorraad kan worden verkocht én openblijven vergroot de kans op doorstart. Je zou het kunnen vergelijken met een huis dat te koop staat: als dat bewoond wordt, is de kans op verkoop groter”, meent Den Heijer.

Pijnlijk is het wel: de medewerkers maken zich zorgen over de toekomst, maar moeten morgen ‘gewoon’ weer op hun werk verschijnen. ,,Als je je contract beëindigt of je werkgever doet dat, dan heb je te maken met een opzegtermijn. Dan ben je niet meteen de volgende dag vertrokken. Die termijn geldt ook in het geval van een faillissement”, licht de vakbondsman toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© ANP

Killer 

Het faillissement is een killer voor de motivatie van het personeel, beaamt de CNV-man. ,,Als je weet dat je ergens geen toekomst meer hebt, dan ga je er ook niet meer vol voor. De medewerkers zullen niet enthousiast aan het werk gaan, nee.”

Zijn advies aan het personeel is om de blik te richten op de toekomst en zich te oriënteren op een alternatief. Niet alle medewerkers zullen lang hoeven te zoeken naar iets nieuws. Naar verluidt is een aantal medewerkers al benaderd door andere werkgevers. En mogelijk een doekje voor het bloeden: de banen liggen voor het oprapen, ook in de detailhandel.

Gisteren sprak de eigenaar van de Intertoys in Kampen nog de hoop uit om, ondanks het faillissement,  als zelfstandige winkelier te kunnen blijven bestaan. Bekijk hieronder de beelden: