Volledig scherm
PREMIUM
© Olaf Kraak

Medewerkers Tata tussen hoop en vrees: 'Je vecht voor je vreten. Zo zie ik dat'

Groot is de onrust in IJmuiden, nu Tata Steel wil fuseren met het Duitse ThyssenKrupp. Bij de voormalige Hoogovens willen ze een Organon- of KLM-scenario voorkomen. Met harde actie, als dat moet. ‘Voor mensen aan de andere kant van de wereld zijn we niet meer dan poppetjes.’
Een reportage.

Quote

Het is heel onrustig op de werkvloer

Remco, medewerkers Tata Steel

Zie ze zitten, met z’n drieën op een rij, in de eetzaal van de Tata Academy in IJmuiden. Alex, Leo en Remco: alle drie een stukje of iets verder in de veertig, alle drie een half leven bij de Hoogovens achter de rug. Goeie kans dat ze er vijftien jaar geleden ook zo zaten. Met een andere jas dan de geel-blauwe van Tata, maar met dezelfde vuile handen.,,Het is een groot deel van je leven”, zegt Remco. ,,We wonen hier om de hoek, in Velsen-Noord”, vult Leo aan. ,,Ik weet niet hoe het met jullie zit”, zegt Alex, ,,maar ik voel trots bij dit bedrijf.”

In de praktijkzaal van het trainingscentrum staan jongens van zestien, zeventien aan werkbanken met metaal te pielen. De vonken vliegen er vanaf. De Tata Academy is een van de weinige nog actieve bedrijfsscholen van Nederland. Grote kans dat de jongens die hier het vak leren – het zijn echt alleen maar jongens - over een paar jaar met hun broodtrommel onder de arm de beroemde Hoogovens-poorten passeren, op weg naar hun werk.