Meeste poppodia en festivals ‘met moeite’ voorstander van 2G: 'Op voorwaarde dat het tijdelijk is’
coronatoegangsbewijsDe meeste evenementenmakers in Nederland zijn voorstander van een heropening van de sector met een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij een concert of festival. Evenementenmakers stellen wel een harde eis: de maatregel moet tijdelijk zijn en concerten en festivals moeten op honderd procent capaciteit plaats kunnen vinden. ,,Veel van ons kunnen ‘de luxe’ van al te principieel zijn niet meer veroorloven."
Het kabinet bevroor afgelopen maandag het controversiële plan om ongevaccineerden buiten te sluiten. Het ontbreekt aan voldoende politiek draagvlak en tegelijk is het te vroeg om al sectoren te heropenen. Wel blijft de kans aanwezig dat 2G uiteindelijk in verschillende sectoren ingevoerd gaat worden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is de maatregel 'echt nodig'. ,,Anders blijven sectoren als de nachthoreca nog gesloten. En we willen ook dat evenementen weer van start kunnen", zei hij maandagmiddag.
Discussie in branche
Over dat laatste is de evenementensector het volmondig eens. Maar intern leeft de discussie over het wel of niet invoeren van 2G volop, zegt Berend Schans, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals, tegen deze site. ,,Als verenigde poppodia hebben we gastvrijheid en mensenrechten hoog in het vaandel staan. 2G is daarom lastige materie", laat hij weten. Intern is hier veel 'fundamentele discussie' over. ,,Wij hebben grote moeite met de mogelijke uitsluiting die dit kan veroorzaken."
Toch is ongeveer 70 procent van de aangesloten leden voorstander van openen met 2G. ,,Vooral ook omdat het bedrijfseconomische noodzaak en ‘damage control’ is. Veel van ons kunnen ‘de luxe’ van al te principieel zijn niet meer veroorloven. Bovendien, met heropenen kunnen we de noodlijdende ‘keten’ aan het werk houden. Alleen zo kunnen zzp’ers en popartiesten in ons deel van de cultuursector een inkomen verwerven", legt Berends uit.
Cruciaal
Volgens de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) leveren festivals en poppodia circa 20 procent van de bezoekers in als ze met 2G gaan werken. ,,We werken er liever niet aan mee, want wij staan voor een breed scala aan bezoekers", laat woordvoerder Willem Westermann weten. De branche houdt volgens hem al rekening met de komst van de omstreden maatregel. ,,We zien dat verschillende landen er al mee bezig zijn. Het kabinet heeft er echter voor gekozen om het over de jaarwisseling te tillen. De vraag is hoe lang het nog gaat duren."
Westermann is beslist geen liefhebber van 2G, maar ziet wel kansen voor de sector. ,,Als we hiermee volledig open kunnen zonder andere beperkingen, dan kunnen we weer aan de bak. We moeten toch kijken naar een manier van werken die zowel rendabel als veilig is." De steunpakketten die de sector van Den Haag krijgt, zijn vooralsnog toereikend, geeft Westermann aan. ,,Maar de vraag is voor hoe lang nog. We hopen deze zomer op volle sterkte te gaan draaien, maar dan moeten de steunpakketten wel verlengd worden. Dat is cruciaal."
Concertorganisator MOJO wil niet al te veel kwijt over de kwestie en schaart zich achter de reactie van de VVEM. ,,We zien het als iets wat volledig bij de overheid ligt om te besluiten of en hoe. Als het bijdraagt aan het sneller open gaan van onze sector klinkt dat als een idee waar we aan mee zullen (moeten) werken."
Theaters
Theaterkenner Cornald Maas is ondertussen heel cynisch over de cultuursector, nu het demissionaire kabinet de 2G-regels even op de plank heeft gelegd. ,,Nou, horeca, evenementen, theaters: zet vast maar dikke strepen in de agenda’s van begin 2022", voorspelde Maas maandag op Twitter. ‘Met dank aan niet ferm kabinet dat aanstaande coalitiegenoten CDA & CU wil plezieren. En hoezo wordt cultuur hier weggezet als sector met ‘hoog risico op besmettingen’? #Nepnieuws’.
De cultuursector werd de afgelopen twee jaar vrijwel onophoudelijk gedwongen de deuren van theaters te sluiten of een zeer gelimiteerd aantal bezoekers te ontvangen. Sinds twee weken moeten de theaters om 17.00 uur dicht en mogen ze alleen huishoudens met 1,5 meter afstand er tussen ontvangen. De culturele instellingen voelen zich, weer, tekort gedaan door het demissionaire kabinet.
Burgemeesters
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad denken verschillend over 2G. ,,Het is een gevoelige discussie. Dan moet je tegen mensen zeggen dat zij alleen naar binnen mogen als zij zijn gevaccineerd of zijn genezen. Dit beleid kun je alleen toepassen als het ook aantoonbaar effect heeft", aldus burgemeester Bruls van Nijmegen, die zelf geen voorstander is van de maatregel.
De burgemeesters vinden het jammer dat het demissionaire kabinet die 2- of 3G-beslissing nu doorschuift. ,,Het kabinet laat in het ongewisse wat dan wel en wat het perspectief daarbij is. Als je geen 2G wil, dan heb je het al snel over sluitingsmaatregelen", verwacht hij.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote Ontslaggolf waait over uit Amerika, 1 op de 5 werknemers wisselt van baan
In het afgelopen jaar wisselde ongeveer één op de vijf werknemers van baan - zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. Volgens het UWV is dat aantal twee keer zoveel als tien jaar geleden. -
PREMIUMColumn
Iedereen snakt naar meer bewegingsvrijheid. En die begint bij het kabinet
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Operationeel directeur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’
Operationeel directeur van Schiphol Hanne Buis legt haar bestuursfunctie bij de luchthaven per 1 februari neer. Er zou met de raad van commissarissen een ‘verschil van inzicht’ over de ‘operationele aansturing van de luchthaven’ zijn dat niet te overbruggen is. Deze week leek Schiphol de problemen met bagage en lange rijen voor de korte termijn opgelost te hebben. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
'Financiële ademruimte voor diegenen die het hard nodig hebben, maar prijzen in supermarkt blijven hoog’
De financiële situatie van veel huishoudens zal er dit jaar beter uitzien dan in 2022. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat de koopkracht van sommige huishoudens ziet toenemen met ruim 8 procent. Toch blijft ook dit jaar onzekerheid boven de markt hangen over onder meer inflatie en de energierekening.
-
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMvideo
De rek is eruit, mevrouw de cultuurminister, luidt de boodschap in Tilburg
TILBURG - Huiverige scholen, theaters die op safe spelen, afwachtend publiek en metaalmoeheid bij de makers. Dat open-dicht-open-dicht in coronatijd is niet vol te houden, kreeg demissionair minister Ingrid van Engelshoven woensdag in Tilburg te horen. Om over het troebele perspectief voor jonge theatermakers nog maar te zwijgen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.