Volledig scherm

Mega-aankoop: Shell neemt aardgasbedrijf BG over

De aandeelhouders van Shell gaan akkoord met de overname van olie- en aardgasmaatschappij BG. Het is de grootste aankoop door een Nederlands bedrijf ooit.

Volledig scherm
© ANP

Ruim 83 procent van het vertegenwoordigde aandelenkapitaal gaf zijn zegen. ,,Ik ben verheugd over de positieve uitslag en het vertrouwen van aandeelhouders in de strategische logica van de samengang van Shell en BG'', zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden. ,,We richten ons nu op de afronding van de transactie en zijn in afwachting van de stemmingsuitslag van de vergadering van BG.''

Shell bracht in april vorig jaar een overnamebod uit van omgerekend ruim 64 miljard euro. Dat bedrag is inmiddels flink gedaald, omdat het merendeel van de overname betaald wordt met aandelen Shell, die onder druk van de dalende olieprijzen aan waarde hebben ingeleverd. De huidige transactiewaarde is circa 47 miljard euro.

Donderdag stemmen de aandeelhouders van BG over de voorgenomen transactie. Om die af te kunnen ronden moet 75 procent van hen instemmen. Shell heeft 15 februari als uitgangspunt voor de afronding.

Volledig scherm
© ANP/illustratie: Mark Reijntjens

Vertilt Shell zich?
De lage olieprijs hangt als een zwaard van Damocles boven de fusie. Kan Shell de tientallen miljarden die BG kost wel missen en tekent het bedrijf met de deal niet voor zijn eigen ondergang? Lees onze analyse hier.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement