Volledig scherm
© ANP XTRA

Meldpunt geopend voor geïntimideerd personeel Jumbo

De vakbonden hebben een meldpunt geopend voor Jumbo-medewerkers die zich onder druk gezet voelen om de arbeidsvoorwaardenregeling (avr) te tekenen. De FNV en CNV zeggen hiermee zicht te willen krijgen op de omvang van het probleem. 

De supermarkt schoof vorig jaar de cao opzij en stelde tot onvrede van de vakbonden en een deel van het personeel een eigen arbeidsvoorwaardenregeling op. In tegenstelling tot de cao die automatisch voor iedereen geldt, moet Jumbo bij een zogeheten avr alle werknemers afzonderlijk vragen om een handtekening. En daar wringt volgens de vakbonden de schoen. 

Dat ophalen van handtekeningen gaat niet zonder slag of stoot, zeggen zij. Meerdere personeelsleden zouden zich bij de bonden beklaagd hebben over de dwingende wijze waarop leidinggevenden van Jumbo hen aanspreken en verzoeken te tekenen. Op het meldpunt kunnen distributiewerkers hun verhaal kwijt, ook op anonieme basis. ,,We hebben sterk de indruk dat Jumbo koste wat kost deze eenzijdige regeling door wil drukken bij het personeel. Dat kan niet zomaar’’, reageert FNV-bestuurder Ali Aklalouch. 

Jumbo maakte gisteren bekend een ‘generaal pardon’ te hanteren voor medewerkers die de avr nog niet hebben getekend: zij krijgen met terugwerkende kracht alsnog een loonverhoging. Volgens de directie heeft al ruim 80 procent van de distributiemedewerkers de arbeidsvoorwaardenregeling getekend. De vakbonden verwijten de supermarktketen te goochelen met cijfers; alle uitzendkrachten zouden al standaard onder de avr vallen waardoor de animo onder het personeel veel groter lijkt dan dat die in werkelijkheid is.