Volledig scherm
© ANP

'Mes in veestapel om klimaatdoel te halen'

Het aantal koeien en varkens moet met 40 procent omlaag, wil Nederland de klimaatdoelen halen. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu.

De voedselsector is verantwoordelijk voor een kwart van alle CO2-uitstoot in Nederland. Die uitstoot moet binnen dertien jaar met bijna de helft omlaag om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Daarvoor moet de veestapel met 40 procent krimpen, berekende onderzoeksbureau CLM in opdracht van milieuorganisatie Natuur en Milieu. ,,Dieren stoten niet alleen veel broeikasgassen uit. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan'', stelt directeur Geertje van Hooijdonk van Natuur en Milieu. ,,Plantaardige productie is veel efficiënter."

Geen opvolger

Die verschuiving kan volgens de milieuorganisatie worden bewerkstelligd door dierrechten uit de markt te halen. ,,Er zijn genoeg boeren die stoppen omdat ze geen opvolger hebben. De overheid moet voorkomen dat hun varkens- of fosfaatrechten door een andere boer worden overgenomen door ze zelf op te kopen.'' Dat zou de belastingbetaler 6 miljard euro kosten, verspreid over dertien jaar. De CO2- en ammoniakuitstoot, die met minder dieren vermeden worden, levert ook maatschappelijke voordelen op, zoals schonere lucht en water. Volgens CLM komen die baten neer op 2 tot 6 miljard euro. 

Quote

Nu wordt veel goedkoop bulkvoed­sel geprodu­ceerd

Geertje van Hooijdonk, directeur van Natuur en Milieu

Ook de boeren die wel doorgaan hebben baat bij minder vee, stelt Van Hooijdonk. Zij verdienen straks een beter inkomen omdat ze minder concurrentie hebben. ,,Boeren kunnen zo focussen op kwaliteit. Nu wordt veel goedkoop bulkvoedsel geproduceerd. Veel boeren balanceren op het randje van een faillissement.'' 

Tegelijkertijd zouden consumenten meer voor vlees en zuivel moeten betalen. ,,Voedsel met een lage impact op het milieu, zoals groenten van het land, wordt goedkoper.'' Dat kan via een soort vleestaks of True Price, waarbij de kosten van milieubelasting in de prijs worden doorberekend. Landbouworganisatie LTO kon gisteren niet op het rapport reageren.

poll

Uitzendbureau schrapt termen hoog- en laagopgeleid, terecht?

  • Ja, deze termen zijn niet meer van deze tijd (56%)
  • Nee, we moeten niet zo moeilijk doen (44%)
25627 stemmen