'Met 150 koeien de wereld voeden'
Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, presenteerde de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. ,,Jammer dat de overheid hier niet in investeert. Straks is het te laat.''
Delen per e-mail
Hoe maak je een kweekvleesburger?
,,We nemen de stamcellen van een koe en laten die zich vermenigvuldigen. Vervolgens worden miljoenen van die cellen binnen drie weken opgekweekt tot spierweefsel. Daarna plakken we zo’n tienduizend van die ‘sliertjes’ spierweefsel met bindmiddel aan elkaar, om een hamburger te maken.''
Waar werkt uw afdeling nu aan?
Van één gram spierweefswel kunnen we wel 10.000 kilo vlees maken
,,We zijn bezig met opschaling. Ons doel is om het vlees binnenkort in grote tanks van 25.000 liter te kweken. Daar zit een bepaald serum in, waarin de stamcellen zich kunnen vermenigvuldigen. Het serum is nu nog dierlijk, maar we werken aan een alternatief, bijvoorbeeld van algen. Met één zo’n tank zouden we heel Maastricht van vlees kunnen voorzien. Alleen gaan we dat natuurlijk niet allemaal zelf doen. Dan duurt de omschakeling naar kweekvlees te lang. Dus zijn we op zoek naar partners.''
Lukt het om die partners te vinden?
,,We zijn in gesprek met een aantal bedrijven, maar de vleessector staat nog niet te springen om mee te doen en de overheid ook niet. Eigenlijk vind ik dat de overheid hierin zou moeten investeren, maar dat doet ze niet. Dat is jammer, want we hebben nog maar vijfendertig jaar te gaan, anders is het te laat.''
Te laat?
,,De wereldbevolking neemt snel toe en ik denk niet dat iedereen binnenkort plantaardig gaat eten. We zien de vleesconsumptie wereldwijd juist toenemen. Dus is er een oplossing nodig. Wij kunnen met de stamcellen van één gram spierweefsel ongeveer tienduizend kilo vlees maken. In theorie betekent dit dat we met de stamcellen van honderdvijftig koeien de hele wereld kunnen voeden.''
Wat zijn de voordelen?
,,Dankzij kweekvlees kunnen we in de toekomst de veestapel waarschijnlijk flink reduceren en klimaatverandering tegengaan. Ook maken we geen gebruik van antibiotica. Nu wordt nog vaak antibiotica gebruikt in de veehouderij. Met kweekvlees is dat niet nodig. Dan is het een kwestie van schoon werken, zodat er geen infecties ontstaan. Ook kunnen we kweekvlees gezonder maken dan normaal vlees, door minder vet toe te voegen.''
Maar we gebruiken koeien niet alleen voor vlees.
,,In Nederland hebben we veel melkkoeien, dus het zou hier inderdaad niet direct tot een kleinere veestapel leiden. Maar ook daar zijn al allerlei alternatieven voor. Zo produceert het bedrijf Perfect Day Foods in San Francisco al kweekmelk en Modern Meadow in New Jersey kweekt leer. Ook wordt onder andere in Silicon Valley gewerkt aan het kweken van vis, kip, en kipvrije eieren.''
Een in het laboratorium geweekte hamburger, dat klinkt nog niet erg lekker.
,,Ik denk dat de consument kweekvlees wel zal accepteren. Er zijn al verschillende onderzoeken die aantonen dat bijna vijftig procent van de consumenten kweekvlees in ieder geval wil proberen. Als het kweekvlees straks net zo goed smaakt als normaal vlees, dan denk ik dat mensen de voordelen er van zullen inzien. Maar het blijft nu nog afwachten.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Thalys staat (bijna) stil, bedrijf heeft leningen nodig om te overleven
Thalys, het bedrijf dat treinen laat rijden tussen Amsterdam en Parijs, heeft afgelopen jaar enorme klappen gekregen. Het aantal passagiers en de omzet daalden met ruim twee derde: een historisch dieptepunt. ,,Corona heeft ons hard getroffen’’, zegt een woordvoerder. ,,We hopen dat onze activiteiten tegen de zomer van dit jaar weer aantrekken. -
UPDATE
Openbaar Ministerie: DuPont niet vervolgd voor gifaffaire in Dordrecht
Chemiebedrijf DuPont ontloopt strafrechtelijke vervolging voor de vermeende vergiftiging van tientallen arbeiders van zijn Dordtse lycrafabriek. Zeker 44 vrouwelijke werknemers denken miskramen, doodgeboren kinderen en andere problemen te hebben overgehouden aan de blootstelling aan het oplosmiddel DMAc. -
PREMIUMinterview
Het standaard vakantiehuisje van Center Parcs verdwijnt: ‘Onze gast wil luxe’
Geen standaard bungalow maar een vip-cottage. Geen ballenbak maar een waterglijbaan met lichteffecten. Center Parcs investeert honderden miljoenen euro’s in het vernieuwen van de bestaande vakantieparken. De opening van een nieuw park in Nederland zit er niet in. ,,De markt hier is verzadigd.’’
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
video
Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen. -
PREMIUMJan Hein Sträter
‘Ik ontken niet dat tabaksverslaving bestaat, maar het probleem wordt erg overdreven’
Mensen roken niet omdat er een tabaksindustrie is, maar de tabaksindustrie is er omdat mensen graag roken. Dat zegt Jan Hein Sträter, directeur van de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie.