Door met hun hoofd te bewegen kunnen schoonmakers met de
3D-bril ‘rondkijken als een gast’.
Volledig scherm
Door met hun hoofd te bewegen kunnen schoonmakers met de 3D-bril ‘rondkijken als een gast’. © Dreamstime

Met 3D-bril op leren poetsen

Een wereldprimeur voor de schoonmaakgigant Gom: het bedrijf gaat 3D-brillen gebruiken bij het opleiden van personeel. Gom is daarmee het eerste schoonmaakbedrijf dat deze techniek toepast.

Schoonmakers in spe krijgen vanaf volgend jaar een kartonnen houder waarin ze hun smartphone kunnen klemmen. Door die op hun hoofd te zetten en een speciaal programmaatje te openen, stappen ze een hotelkamer binnen die volledig 3D is. Rondkijken doen ze door hun hoofd en nek te bewegen.

Screenshot 3D-schoonmaakbril
Volledig scherm
Screenshot 3D-schoonmaakbril © Gom

,,Op deze manier leren schoonmakers te kijken door de ogen van de gast'', zegt marketing manager Marco Konter van Gom. ,,Op verschillende plekken in de virtuele kamer zijn 'i'-tjes verborgen, informatiepunten. Door die virtueel aan te klikken, verschijnt er informatie op het scherm. Bijvoorbeeld welk schoonmaakmiddel ze moeten gebruiken bij het reinigen van het toilet.''

Konter denkt dat het inwerken van nieuw personeel sneller zal verlopen met behulp van 3D-techniek. ,,Nu is het nog zo dat nieuwe personeelsleden een paar keer meekijken voordat ze zelf aan de slag gaan. Na een paar keer mogen ze zelf aan de slag onder begeleiding. Als ze dat onder de knie hebben, mogen ze alleen een kamer doen. Nu kunnen ze thuis al oefenen.''

Het bedrijf, dat ook schoonmaakpersoneel levert aan ziekenhuizen, denkt er ook al aan om een 360 gradenversie van een operatiekamer te maken. ,,Het schoonmaken daarvan is echt een expertise'', vertelt Konter.

In andere sectoren worden 3D-brillen, die tot voor kort alleen populair waren onder games, ook toegepast. Bombardier zet de hulpmiddelen sinds kort in bij het opleiden van treinbouwers. De toekomstige treinbouwers krijgen een bril op en kunnen met behulp van een joystick door een virtueel treinstel lopen.

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?