Volledig scherm
Ragna van Hummel, ex-patiënt en directeur van re-integratiebedrijf Re-turn. © Shody Careman

'Met kanker mag je best doorwerken'

Een nieuwe aanpak moet kankerpatiënten sneller weer aan het werk helpen. Nu verliest nog een kwart behalve de gezondheid ook nog zijn of haar baan.

Als proef worden de komende twee jaar niet alleen 140 mensen met kanker maar ook hun werkgevers intensief begeleid vanaf de diagnose. Doel is gemiddeld twee maanden minder verzuim en een succesvolle terugkeer op het werk. Het gaat om kleine bedrijven met minder dan vijftig werknemers, zoals horeca, detailhandel of de bouw. Als de proef slaagt, kan de methode de al lange tijd problematische re-integratie van kankerpatiënten verbeteren.

,,Goede begeleiding moet eerder in beeld komen'',  zegt Ragna van Hummel, zelf ex-patiënt en als directeur van re-integratiebedrijf Re-turn bij de proef betrokken. ,,Niet pas na de behandeling of pas als werken niet gaat. De proef biedt bewegen, psychosociale hulp en begeleiding naar werk. Je krijgt hulp, maar niets moet. Meer mensen dan je denkt willen tijdens hun behandelingen gedeeltelijk blijven werken. Of als hun behandelingen zijn afgerond, de draad weer oppakken. Je werk kun je ook in je voordeel gebruiken. Dat helpt ook je herstel. Werken is gezond, ook bij kanker.’’

Angst 

Een goede re-integratie is niet altijd hetzelfde als volledige terugkeer, benadrukt Van Hummel. ,,Mensen met kanker zijn vaak sneller moe en kunnen zich minder goed concentreren. Ze zijn bovendien heel wisselend belastbaar. Het gaat dus altijd om werk naar vermogen. Maar aangepast werk is ook volwaardig werk. Steeds meer werkende mensen overleven kanker en ook mensen die niet meer genezen, kunnen nog jaren een kwalitatief goed leven hebben. Ik hoop dat de angst over kanker op het werk afneemt. We moeten deze groeiende groep niet afschrijven.''

Quote

Bedrijven en zieke werknemers verdienen betere begelei­ding. Kanker kunnen we allemaal krijgen

Simon Klomp, specialist Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Simon Klomp is specialist Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bij verzekeraar ASR /De Amersfoortse. Zijn bedrijf is als enige verzekeraar betrokken bij de proef. Succes kan een half miljoen aan besparingen opleveren omdat minder ziekengeld wordt uitgekeerd. Maar als de proef slaagt, dan kan elke concurrent met de methode aan de slag. 

Klomp vindt dat geen probleem. ,,Meehelpen met vernieuwingen geeft een voorsprong. Een half miljoen besparen vinden we mooi, maar wij zijn ook van goede re-integratie. Dus nog mooier is dat de werkgever zo een gemotiveerde en vaak ervaren kracht terugkrijgt. Dat de werknemer niet dieper in de put komt omdat de baan wegvalt.''

,,Werkgevers, onze klanten, vragen ons vaak hoe dat nu moet, zo'n zieke collega begeleiden'', zegt Klomp. Ook bij ons eigen bedrijf vroeg een leidinggevende mij laatst nog precies hetzelfde. Iedereen vindt deze ziekte een beetje eng. Bedrijven en zieke werknemers verdienen betere begeleiding. Kanker kunnen we allemaal krijgen.''

Sociaal doel als investering

Een speciale sociale financiering moet de al lange tijd problematische re-integratie van werknemers met kanker lostrekken. Bankier ABN Amro heeft als financieel fundament onder sociale doelen de zogenaamde Health Impact Bond ontwikkeld. De bank stopt samen met sociaal investeerder Start Foundation geld in het project. Zij lopen ook het risico. Opdrachtgever is verzekeraar a.s.r/De Amersfoortse.

Die betaalt de investeerders pas terug indien doelen als minder verzuim en succesvolle re-integratie zijn behaald. De verzekeraar betaalt dan uit het potje besparingen. Het bedrijf heeft dan immers tonnen minder ziekengeld hoeven uitkeren. Arbodienst ArboNed en re-integratiebureau Re-turn voeren de klus uit. TNO en Tilburg University doen wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwe aanpak. Patiëntengegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim en de privacywetgeving. Het totale project kost ongeveer een miljoen euro.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.