Volledig scherm
Een filiaal van Michael Kors in California. © REUTERS

Michael Kors mag Versace inlijven

Het Amerikaanse modehuis Michael Kors mag zijn Italiaanse branchegenoot Versace overnemen van de Europese Commissie. Brussel vindt dat er weinig overlap is tussen de twee bedrijven en is niet bang dat de combinatie te veel marktmacht krijgt.

Michael Kors maakte de overname voor 1,8 miljard euro eind september bekend. Het modehuis breidde vorig jaar al uit met het luxe schoenenmerk Jimmy Choo. Zodra de aankoop is afgerond, wordt het moederbedrijf Michael Kors omgedoopt tot Capri. Het modemerk Michael Kors behoudt gewoon zijn naam.

Met de aankoop van Versace mikt het bedrijf op een omzetversnelling op de lange termijn. Ook de winst moet op termijn stijgen. In het boekjaar 2020 verwatert de winst per aandeel, maar vanaf 2021 neemt die weer toe.

Versace werd in 1978 opgericht door Gianni Versace. De ontwerper werd in 1997 in Miami vermoord, waarna zijn zus Donatella zijn rol overnam. Donatella heeft 30 procent van de aandelen in handen en haar broer Santo 20 procent. De andere helft van het bedrijf is van Allegra Versace Beck, de dochter van Donatella.

Sommige Versace-fans reageren verontwaardigd op de overname. Enerzijds er daarmee een Amerikaan aan het hoofd komt van het oer-Italiaanse merk. En omdat er een kloof gaapt tussen de eenvoudige stijl van Kors’ en de excentrieke ontwerpen van Versace.