Microsoft presenteert iMac-concurrent

Microsoft heeft vanmiddag een computer gepresenteerd waarmee het de strijd aangaat met de iMac van Apple. Het bedrijf onthulde de Surface Studio tijdens een persevenement in New York.

Volledig scherm
De Surface Studio © Microsoft

De nieuwe alles-in-een computer heeft volgens Microsoft het dunste en meest kleurrijke beeldscherm ooit en is bedoeld voor bedrijven en gebruikers die dingen creëren, zoals tekeningen, grafieken, muziek of films. Het scherm kan op zijn rug kantelen via een speciaal scharnier. Zo kan de gebruiker makkelijker tekenen of schrijven op het touchscreen van de Surface Studio.

Ook is het mogelijk om digitale assistent Cortana aan te roepen via een ingebouwde microfoon en is een HD-camera toegevoegd. ,,Het ziet er misschien bekend uit, maar het zal totaal anders aanvoelen", zegt Panos Panay, directeur van de hardwareafdeling, over de computer.

De Surface Studio is een uitbreiding van de reeks van Surface tablets die Microsoft sinds 2012 produceert. Het is de eerste alles-in-een PC die Microsoft zelf op de markt brengt. Aan de supercomputer hangt een prijskaartje van 2999 dollar (ruim 2700 euro). Een beperkt aantal wordt rond de feestdagen op de markt gebracht.

Volledig scherm
Megan Saunders van Microsoft filmt een zandkasteel om een 3D tekening ervan te creëren. © afp
Volledig scherm
Het rondom filmen van een zandkasteel, zodat het omgezet kan worden in een 3D object in het tekenprogramma Paint. © Microsoft
Volledig scherm
Het zandkasteel in Paint. © Microsoft

3D
Microsoft maakte ook bekend dat het nieuwe functies toevoegt aan Windows 10. Gebruikers kunnen volgens het bedrijf na een gratis update in elk aspect van het besturingssysteem hun creativiteit kwijt in 3D.

Microsoft richt zich hierbij op gebruiksvriendelijkheid, omdat het bedrijf van mening is dat de huidige 3D tekenprogramma's te ingewikkeld zijn voor de normale gebruiker. Microsoft-directeur Terry Myerson: ,,We willen doen voor 3D wat Gutenberg voor de drukpers heeft gedaan. Het moet makkelijk te gebruiken zijn en beschikbaar worden voor iedereen."

Megan Saunders, algemeen directeur bij Microsoft, demonstreerde vervolgens een speciale smartphoneapp waarmee objecten gemakkelijk kunnen worden omgezet in een digitale 3D-tekening. Het enige dat Saunders hoefde te doen, was om het object heen lopen en filmen. De tekening werd vervolgens geïmporteerd in het alom bekende tekenprogramma Paint. De webbrowser Microsoft Edge en de programma's in het Microsoft Office-pakket zullen ook gebruik maken van deze functie.

Volledig scherm
Het beeld door de bril van een medewerker van Microsoft. Hij projecteert tekeningen van krukken naar zijn tafel om te zien hoe het geheel eruit ziet. © Microsoft

Hololens
Met Microsoft's 3D-bril kan de gebruiker vervolgens zijn eigen virtuele objecten over de werkelijkheid heen projecteren. Verschillende versies van de zogenaamde Hololens worden gemaakt door onder andere HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer. De goedkoopste wordt 299 dollar.

Spelsessies
Ook de Xbox, de spelcomputer van Microsoft, krijgt de Creators Update. Na de softwareupdate kunnen gamers eenvoudig een livestream van hun spelsessie delen met anderen. Microsoft speelt hiermee in op het steeds populairder worden van 'game broadcasting', het kijken naar uitzendingen van gamers die een spel aan het spelen zijn.

De update kan begin 2017 gedownload worden door elke Windows 10-gebruiker.