Volledig scherm
© Shutterstock

Milieuministers sluiten 'laag' compromis over CO2-uitstoot nieuwe auto's

De milieuministers van de EU-landen hebben na urenlange onderhandelingen een compromis gesloten over de CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen die in 2030 op de weg komen. In 2030 moeten nieuwe auto's 35 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021, en bestelwagens 30 procent.

De lidstaten waren tijdens overleg in Luxemburg zeer verdeeld over het ambitieniveau. Duitsland en zes Centraal-Europese landen wilden niet verdergaan dan het voorstel van de Europese Commissie van 30 procent. Nederland was met een fors aantal andere landen voorstander van minstens 40 procent. Volgens hen is de aanscherping van de normen nodig om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen.

Het Europees Parlement legde de lat vorige week op 40 procent en gaat nu onderhandelen met de lidstaten over de uiteindelijke norm.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) toonde zich achteraf met vijf collega's uit Ierland, Luxemburg, Zweden, Slovenië en Denemarken teleurgesteld over het resultaat. Zij hopen dat de doelstelling in de vervolgonderhandelingen wordt verhoogd.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”