Volledig scherm
Elco Brinkman, voorziter van Bouwend Nederland. © anp

'Miljard euro aan bouwgeld ligt werkloos op plank'

Bij verschillende overheden ligt nog zeker voor 1 miljard euro op de plank voor bouwprojecten. Bestuurlijke traagheid kost de bouw- en infrastructuursector 12.000 banen, zo blijkt uit onderzoek van Bouwend Nederland waar BNR Nieuwsradio over bericht.

Volgens het onderzoek is voor scholen 256 miljoen euro beschikbaar, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen. Het gaat volgens de organisatie om geld dat een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt besteed. Alleen al het geld dat beschikbaar is voor Rijksmonumenten zou bij daadwerkelijke besteding direct 700 arbeidsplaatsen opleveren.

'Het beschikbare geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is en liefst zo snel mogelijk', zei voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland vrijdag op de nieuwszender BNR.

Goede plannen
Minister Stef Blok bevestigt de rekensom van Brinkman, die optelt tot 1 miljard euro, maar kaatst de bal terug: de leden van Bouwend Nederland moeten wel snel met 'echt goede plannen' komen voor de besteding van het geld dat onder meer bij het woonakkoord is vrijgemaakt. 'Ik ben het met de heer Brinkman eens: nu snel de schouders eronder en vandaar dat ik zijn leden heb uitgenodigd om snel met voorstellen te komen', aldus Blok.

Dat de bouwsector een impuls nodig heeft, beaamt de minister. Juist dat is de reden dat er geld beschikbaar is voor scholen, monumenten, isolatie van woningen, en dat de btw op verbouw is verlaagd en er extra budget is voor startersleningen. Volgens Blok wordt er voor niet één andere sector in Nederland zo veel geld vrijgemaakt.

De brancheorganisatie verwacht dat de bouwsector dit jaar met zo'n 10 procent krimpt en dat daardoor de economische groei met 0,5 procent wordt geremd. 'De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken, moet er geïnvesteerd worden in de bouw en infrastructuur', aldus Brinkman.