Miljardair laat superjacht 'om IMAX-bioscoop heen bouwen’
De Nederlandse jachtbouwer Feadship blijkt een wel heel ‘bijzonder en ongewone’ bestelling te hebben afgeleverd. De Amerikaanse miljardair Dan Snyder – de eigenaar van de Washington Redskins, een team uit de National Football League (NFL) – vroeg het bedrijf om een jacht te bouwen met een IMAX-bioscoop. Een wereldwijde primeur. Het totale kostenplaatje: 87 miljoen euro.
Het jacht, met een lengte van 93 meter en luisterend naar de naam Lady S, is afgelopen oktober te water gelaten. Snyder (54) en zijn vrouw Tanya hopen er in de lente voor het eerst mee te kunnen varen. Jan-Bart Verkuyl van de Royal Van Lent Shipyard vertelde aan de Britse krant The Guardian dat de eigenaar een ‘bijzonder en ongewoon verzoek’ had voor zijn jacht.
,,De Amerikaanse miljardair wilde een IMAX-bioscoop aan boord”, verklaarde hij, zonder te verklappen wie de opdrachtgever was. The Guardian kreeg de naam Snyder echter via verschillende bronnen bevestigd. Volgens Verkuyl is de IMAX – die twaalf zitplaatsen heeft en liefst twee verdiepingen hoog is – zo groot ‘dat het schip eromheen gebouwd moest worden'.
Landingsplatform
Buiten de IMAX-bios heeft Lady S onder andere een landingsplatform voor een helikopter, vier vip-suites en faciliteiten voor ‘een breed programma aan sporten, waaronder golf, basketbal, volleybal en football'. Het interieur zou eruitzien als een ‘prachtig en modern juwelenkistje’.
Volgens Burgess – een Brits botenbedrijf dat betrokken was bij het ontwerpen van de Lady S – maakte de IMAX-bioscoop de bouw van het jacht ‘veel ingewikkelder en duurder’. De rest van het schip moest namelijk zo stil mogelijk zijn om de bioscoopervaring niet te verstoren. ,,Het geluid van de IMAX mocht niet te horen zijn in de kajuiten ernaast en omgekeerd: de geluiden en trillingen van de motoren mochten niet te horen zijn in de filmzaal”, aldus architect Ed Beckett. ,,Anders zou de IMAX geen certificaat kunnen krijgen en dat was voor de eigenaar van het allergrootste belang.” De extra kosten zouden in de miljoenen lopen.
Een IMAX-bios heeft een nog groter scherm dan een gewone bioscoop. De allereerste IMAX-film werd vertoond op de wereldexpo in Osaka in 1970. De allereerste private IMAX-bioscoop werd in 2016 geïnstalleerd in het huis van een filmster in Beverly Hills. Sindsdien volgden er nog in de VS, Londen en India. De kostprijs van een IMAX-bioscoop aan land bedraagt zo'n 1,75 miljoen euro. Die op de Lady S zou naar verluidt 2,63 miljoen kosten.
Gouden tijden
De rijken der aarde weten Nederlandse jachtbouwers inmiddels goed te vinden. Ze willen steeds luxueuzere en grotere schepen, met extraatjes als helipads, zwembaden, en watervallen aan boord, zo merken de bouwers. Vorig jaar leverde de Koninklijke De Vries Scheepsbouw, onderdeel van de jachtbouwer Feadship, ook al het megajacht Lonian af. De eigenaar, een rijke Amerikaan (niet bekend wie), telde er naar verluidt 125 miljoen euro voor neer.
De afgelopen jaren hebben de Nederlandse jachtbouwers de verkoopcijfers flink zien toenemen. Zo steeg de verkoop van 662 miljoen euro in 2014 tot 1,2 miljard in 2017. Nederland is daarmee goed voor zo’n 30 procent van de totale wereldwijde verkoop, die rond de 4 miljard euro ligt.
Kijk hier naar beelden van het jacht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vanaf 2023 eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten
Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de ‘schildersziekte’. -
NAM geloofde niet dat minder gaswinning Groningen veiliger zou maken
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) geloofde lange tijd niet dat minder aardgas winnen zou leiden tot meer veiligheid in Groningen. Dat zei voormalig Shell-vicepresident Pieter Dekker in het verhoor met de parlementaire enquêtecommissie. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUMmet video14
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen. -
TikTok op de vingers getikt: toezichthouders dwingen tot beter onderscheid reclames
TikTok moet van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM, voortaan heel duidelijk maken wat nu precies reclame is en wat niet. Het videoplatform, waarop vooral jongeren filmpjes delen, is op de vingers getikt omdat dit onderscheid niet helder was.
-
PREMIUM
Dit is de ‘fiets van de toekomst’: banden die nooit lek raken en verwarmde handvatten
Slimme verlichting, verwarmde handvatten, een vingerafdruksensor. Dankzij de doorbraak van de e-bike wordt de oer-Hollandse tweewieler steeds meer een hightech vervoermiddel. Fietsmerk Cortina ontwikkelde een ‘fiets van de toekomst'. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?