Miljardenclaim tegen banken vanwege te veel betaalde rente
Nederlandse banken en geldverstrekkers moeten miljarden terugbetalen aan consumenten omdat die tientallen jaren te veel aan variabele rente hebben betaald, vindt belangenorganisatie Qollect. De club wil dat grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro tussen de 4,2 miljard en 16,7 miljard euro aan compensatie betalen.
,,Als er geen vrijwillige vergoeding van de schade plaatsvindt, moeten de banken zich voor de rechter verantwoorden”, aldus Qcollect.
De kwestie draait om zogeheten variabele rente en heeft betrekking op alle kredietsoorten, zowel doorlopende kredieten als hypotheken, ‘rood staan’ op de betaalrekening of de rente op de creditcard. Naar schatting zijn circa 8 miljoen Nederlandse consumenten benadeeld, aldus de belangenorganisatie. ,,Variabele rente betekent dat de rente die je betaalt stijgt als de marktrente stijgt en daalt als de marktrente daalt. Het eerste hebben banken graag gedaan, maar met het verlagen van de rente hebben ze op grote schaal de hand gelicht”, aldus Adriaan de Gier van Qollect. ,,Volgens onze berekeningen zijn de consumenten daarmee voor tussen de 4,2 en de 16,7 miljard euro benadeeld.”
Regeling
ABN Amro kwam eerder in overleg met de Consumentenbond tot een regeling voor teveel betaalde rente voor doorlopend krediet. De bank zette daarvoor 250 miljoen euro opzij. Volgens De Gier dekt dat bedrag nog niet 15 procent van wat de bank eigenlijk zou moeten betalen.
Een woordvoerder van de bank zegt in een reactie dat de regeling met de Consumentenbond ‘een goede regeling’ is. Verder kun je de kwestie rond het doorlopend krediet niet een op een vergelijken met andere producten waar sprake is van een variabele rente. Een woordvoerder wil ook niet op de zaken vooruitlopen en wacht eerst de claim af.
ING zegt in een reactie de ontwikkelingen in dit dossier ‘met interesse’ te volgen. De bank is naar aanleiding van eerdere Kifid-uitspraken aan het onderzoeken in hoeverre deze ‘relevant’ zijn voor de eigen consumptieve kredieten met een variabele rente. ,,Omdat deze analyse nog loopt en zorgvuldigheid voorop staat, kan ING niet vooruitlopen op de uitkomsten hiervan en wat dit eventueel betekent voor onze klanten”, aldus de bank.
Zakelijke klanten
Volgens De Gier wacht de banken van zakelijke klanten eenzelfde claim. Daarbij moet volgens hem worden gedacht aan de rekening-courant van ondernemingen, of leningen voor bedrijfsvastgoed of investeringen. Maar ook leasecontracten van auto’s of bedrijfsmiddelen. Hoeveel bedrijven zijn benadeeld en hoe groot die schade is, moet nog worden uitgezocht. Volgens De Gier gaat het daarbij om nog grotere bedragen.
Qollect is een belangenorganisatie die naar eigen zeggen misstanden in de financiële wereld aan de kaak stelt en schadevergoedingen claimt voor benadeelde consumenten en bedrijven. De Gier is één van de oprichters en was als advocaat eerder betrokken bij de schikking met Fortis in 2017. Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van het concern in 2008 kregen bij elkaar 1,3 miljard euro.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
PREMIUMtoekomstmenu
‘Voor veganistisch dieet meer land nodig dan voor dieet mét vlees? Dat klopt gewoon niet’
Er is voldoende landbouwgrond om de hele wereldbevolking van plantaardige eiwitten te voorzien, berekende Hannah van Zanten, universitair hoofddocent aan Wageningen University. Niet iedereen neemt dat haar in dank af. -
ABN AMRO compenseert klanten die te veel rente betaalden
ABN AMRO gaat klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Daarvoor trekt de bank na een akkoord met de Consumentenbond zo’n 250 miljoen euro uit. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Van wangedrag beschuldigde manager van moederbedrijf Thuisbezorgd kan blijven
De van wangedrag beschuldigde operationeel directeur van Just Eat Takeaway Jörg Gerbig mag toch blijven bij de maaltijdbezorger. De raad van commissarissen draagt hem opnieuw voor de functie voor. -
Ook Nederlandse banken blijven actief in belastingparadijzen
Europese banken, waaronder ook Nederlandse banken, hebben hun aanwezigheid in belastingparadijzen niet verminderd. Dat blijkt uit een studie van het EU Tax Observatory die vandaag werd gepubliceerd. Ook niet nadat verschillende dubieuze praktijken aan het licht kwamen die multinationals gebruiken om belastingen te ontwijken. -
PREMIUM
Dagattracties beleven eindelijk weer mooie zomer, maar internationale toeristen blijven weg
Na twee magere coronajaren draaien de dagattracties in Nederland weer volle bak. Maar zoveel bezoekers als voor corona zijn er nog niet, en ook financieel is het nog niet wat het was. ,,Als het superheet is, wil niemand naar een park.”