Volledig scherm
Huizen worden verstevigd in Groningen. © ANP

Miljoenen euro's voor omscholing werkzoekenden aardbevingsgebied

Het kabinet trekt ruim 6,2 miljoen euro uit om werkzoekende Groningers de mogelijkheid te geven zich om te scholen naar banen in de aardbevingsgerelateerde bouw- en technieksector. 

Dit liet minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag weten aan de Tweede Kamer en de partijen in het aardbevingsgebied. Het herstellen en versterken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied zorgt voor werkgelegenheid. Om zoveel mogelijk Groningers hiervan te laten profiteren, kunnen ze zich omscholen. Het gaat hierbij met name om mensen die al een tijdje geen baan hebben.

De scholingsmaatregelen maken deel uit van het '1000-banenplan aardbevingsregio Groningen', dat de gemeenten en overige partners hebben ingediend bij het ministerie van SZW. Samen met de betrokken partijen zoals de Nationaal Coördinator Groningen, de provincie Groningen, de betrokken gemeentes en werkgevers en werknemers, tekende minister Asscher vorig jaar juli hiertoe al een intentieverklaring.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.