Minder dan 4 op de 10 betalingen nog contant, DNB is bezorgd
De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd over het snel dalende gebruik van contant geld. Minder dan 4 op de 10 betalingen verloopt nog contant, blijkt vandaag uit nieuwe cijfers.
De opmars van betalen met pin is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders nog maar in 39 procent van de gevallen contant, aldus nieuwe cijfers van DNB en Betaalvereniging Nederland.
Daarmee is het in 2014 door de banken en aanbieders van betaaldiensten gestelde doel gehaald om 60 procent van de Nederlanders elektronisch te laten betalen. Destijds betaalden Nederlanders in 6 op de 10 gevallen met cash.
Coen Voormeulen, directeur Cash van De Nederlandsche Bank is bezorgd. ,,Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op storingen en hackers. ,,Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”
Scandinavië
DNB wil dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. ,,Wij hopen op de poldermanier”, zegt Voormeulen. ,,Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Dat zie je in Scandinavië ook. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”
Voormeulen waarschuwt de detailhandel. ,,Zodra grote supermarktconcerns of grote ketens geen contant geld meer zouden accepteren, dan vinden wij dat een groot probleem.”
Een waarschuwing gaat naar gemeenten. Onder meer Amersfoort en Leiden eisen dat burgers een rijbewijs of paspoort met pin betalen. ,,Gemeenten moeten cash gewoon accepteren, zo simpel is het.”
Mocht een grote supermarkt geen cash meer accepteren, vinden wij dat een groot probleem
Naar de rechter
DNB suggereert verder dat een belangenclub als de Consumentenbond naar de rechter zou kunnen stappen als men ergens niet contant kan betalen.
De Betaalvereniging Nederland zegt de uitgestoken hand van DNB te accepteren. ,,Wij hebben ons altijd redelijk opgesteld”, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel. Maandagmiddag houdt de vereniging een bijeenkomst om te vieren dat Nederlanders steeds vaker digitaal betalen.
De in 2005 opgerichte Stichting Bevordering Efficiënt Betalen - bedoeld om pinnen te promoten - wordt opgeheven. Tegelijk zegt de vereniging te blijven streven naar minder cashgeld.
Dat is ook Detailhandel Nederland niet van plan, dat al jaren blij is met de groei van elektronisch betalen. ,,Het is immers veiliger en efficiënter dan contant,” laat secretaris Michel van Bommel in een reactie weten. Hij benadrukt echter dat cash welkom blijft. ,,Wij zien contant geld de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel ondanks de toename van elektronisch betalen.”
Jongeren
De populariteit van elektronisch betalen verschilt overigens sterk per sector. Zo vindt het aantal straataankopen nog voor driekwart contant plaats. Maar pin wint overal terrein. In de horeca wordt voor het eerst vaker met pin afgerekend dan contant.
Grote verschillen zijn er per leeftijdsgroep. Jongeren (19-24 jaar) betalen ruim driekwart van hun aankopen met de pinpas (77 procent). Ouderen (75+) rekenen nog voor 61 procent contant af. Vrouwen, academici, middelbaar opgeleiden en de categorie 55-64 jaar zijn afgelopen jaar vaker gaan pinnen. Hun pingebruik steeg 4 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Twintig fabrieken van Shell Pernis krijgen grote beurt: ‘Het liefst willen we niet gehoord of geroken worden’
Hoe pleeg je onderhoud op het grootste petrochemische complex van Europa? Door complete fabrieken plat te leggen. ,,Een auto staat toch ook stil als hij een beurt krijgt?” -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
met video
Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland
De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt steeds groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter. -
Koken & Eten47
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
PREMIUM
‘We moeten beter overdenken wat minder cash betekent’
Minder dan vier op de tien betalingen doen Nederlanders nog contant, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank. Directeur Cash Coen Voormeulen is bezorgd.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.