Volledig scherm
Helms van der Vegte, hoofd Inkoop, was een van de testrijders. © Bram Petraeus

Minder kosten en minder stress door auto met een stekker

Leaserijders met een volledig elektrische auto rijden rustiger, plannen hun reis beter en komen ontspannen aan. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. 

Een groep werknemers testte een jaar lang elektrisch rijden. De uitkomst: het ingenieursbureau gooit het stuur nu radicaal om. Alle 500 leaseauto’s worden vervangen voor volledig elektrische voertuigen.

De branchevereniging van leasemaatschappijen VNA noemt de stap van Royal HaskoningDHV uniek. ,,Een absolute voortrekker en een echt statement’’, zegt directeur Renate Hemerik. De branchevereniging zegt dat steeds meer werkgevers het leasen van volledig elektrische auto’s bekijken, al is het aanbod beperkt. Directeur Hemerik voorziet een omwenteling nu bijna elk automerk belangstelling heeft om over te stappen op elektrisch rijden.

Stress

Quote

Goed je rit plannen en rustig rijden is bij een elektri­sche auto belangrijk

Helms van der Vegte

Helms van der Vegte, hoofd Inkoop van het advies- en ingenieursbureau, is zelf een van de testrijders en verrast door de uitkomsten. ,,Alleen in het begin was er wat stress. Zo moest onze topman Erik Oostwegel een keer vlug op de trein overstappen omdat de accu leegraakte’’, zegt Van der Vegte. ,,Goed je rit plannen, een kwartiertje eerder vertrekken en rustig rijden is bij een elektrische auto belangrijk. We hebben geleerd met minder stress te rijden."

De werknemers, die diesel-, benzine- of hybrideauto’s gewend waren, konden met hun BMW i3 160 tot 220 kilometer afleggen zonder op te laden. De testrijders reden gemiddeld zo’n 35.000 kilometer, met uitschieters naar 70.000 kilometer. Ze bleken onderweg met de stekkerauto’s niet minder productief in hun werk.

Goedkoper

De omschakeling naar een volledig elektrische wagenpark, die over vier jaar voltooid moet zijn, pakt ook goedkoper uit. De auto's zijn kleiner en de brandstofkosten liggen ongeveer 40.000 euro per maand lager. 

Daarbij verlaagt het bedrijf, dat in Nederland elf kantoren telt, de eigen totale CO2-emissie met 2.000 ton per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van 300 gezinnen. Behalve milieuwinst denkt het bureau ook extra kennis in huis te halen. Van der Vegte: ,,We kunnen bedrijven en overheden leren hoe je met honderden leaseauto’s de overstap maakt. En we hebben meer verstand van de beste plekken voor laadpalen, van woonwijken tot parkeergarages.’’ Tenslotte kregen de testrijders duurzaamheid ook thuis meer tussen de oren. Ze denken nu na over zonnepanelen en warmtepompen.

Voorzichtige groei

Het aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland neemt voorzichtig toe. Reden er twee jaar geleden nog een kleine tienduizend, in juli dit jaar waren het er volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 16.640. Daarnaast blijft het aantal publieke laadpunten stijgen. Dit waren er eind 2015 nog 7.395 maar juli dit jaar telde de dienst er al 14.366.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.