Volledig scherm
ING heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro . © Maarten Hartman

Minister Hoekstra is 'glashelder' in intensief gesprek over ING-affaire

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft donderdag een 'intensief gesprek' gehad met president-commissaris Hans Wijers van ING. 

Hoekstra (CDA) is daarin naar eigen zeggen ,,glashelder'' geweest over wat hij vindt van de witwasaffaire waarover de grootste bank van Nederland eerder deze week een schikking trof met het Openbaar Ministerie.

Over de inhoud van het gesprek wilde Hoekstra na afloop niets kwijt, ook omdat hij eerst de Tweede Kamer wil informeren. ,,Ik vind het niet chic, niet richting de Kamer maar ook niet richting de heer Wijers, om er verder nog wat over te zeggen'', zei hij.

Eerder op de dag toonde Hoekstra zich uitermate ontstemd over de kwestie. ,,Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend." 

Hoekstra zei ook dat hij de zaak ,,uitvoerig'' heeft besproken tijdens een regulier overleg met president Klaas Knot en toezichtdirecteur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank (DNB).

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA). © ANP

Staartje

Eerder werd al bekend dat de zaak mogelijk toch nog een staartje krijgt. Stichting Tuchtrecht Banken heeft een informatieverzoek ingediend bij de bank. Dat is de eerste stap die de stichting doet op weg naar een mogelijke tuchtrechtzaak. 

Afhankelijk van de informatie die binnenkomt, besluiten de aanklagers van de stichting of ze een onderzoek beginnen.De stichting kan alleen bankiers bestraffen voor zaken die na 1 april 2015 hebben plaatsgevonden. 

Op die datum werd de bankierseed in Nederland wettelijk verplicht. Met het afleggen van die eed beloven bankiers onder meer zich aan de wet te zullen houden, zich verantwoordelijk te gedragen naar de samenleving, de klant centraal te stellen en zich in te zetten voor het vertrouwen in de financiële sector.

Tuchtrechtszaak

Als het daadwerkelijk tot een tuchtrechtszaak komt tegen de betrokken bankiers bij ING, dan kunnen die een beroepsverbod tot drie jaar krijgen. Ook een boete van maximaal 25.000 euro is mogelijk. Verder kan de rechter een berisping of het verplicht volgen van een cursus opleggen.

Een eventuele tuchtrechtszaak tegen de top van ING wordt een ,,belangrijke toets'' voor de bankierseed, meent oud-bankier Hans Ludo van Mierlo die de basis legde voor die eed met een boek. Hij denkt dat een veroordeling goed mogelijk is. Dat de top van ING niet op de hoogte was, lijkt Van Mierlo sterk na waarschuwingen en boetes van toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). ,,Zo'n boete ontsnapt niet aan de aandacht van de raad van bestuur.''

Schikking

Deze week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.

De schikking kwam ING op de nodige kritiek te staan vanuit de politiek. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de raad van commissarissen van de bank de positie van topman Ralph Hamers tegen het licht houdt.