Volledig scherm
© ANP

'Minstens 1000 euro erbij voor werkenden'

De FNV eist minstens 3,5 procent meer loon volgend jaar. Omgerekend gaat het om een salarisverhoging van tenminste 1000 euro per jaar. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent.

De vakbond, met ruim 1 miljoen leden veruit de grootste, vindt dat het tijd is voor meer waardering voor de werkenden en wil dat bedrijven meer gaan investeren in hun mensen. 

,,Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terecht komt bij de mensen. Wij willen daarom een inhaalslag maken, zodat werkenden eerlijker meeprofiteren,” reageerde FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha. 

De looneis is hoger dan vorig jaar. Vorig jaar was die 2,5 procent, het jaar daarvoor was het nog 3 procent. De vakbond denkt dat deze verhoging moet kunnen, omdat het beter gaat met de economie. Daarnaast zijn de lonen de afgelopen tijd minder hard gestegen dan volgens de vakbond mogelijk was. 

Groei 

De Nederlandsche Bank deelt die mening. De toezichthouder constateerde eerder al dat de lonen achterblijven bij de groei en zei ruimte te zien voor een stijging. Vakbond CNV kwam dit weekend ook naar buiten met zijn looneis. De bond hanteert niet één algemene looneis, maar wil zijn eisen laten afhangen van hoe het in een bedrijfstak gaat. 

De looneisen worden meegenomen in de onderhandelingen tussen de werkgevers en bonden als onderdeel van de nieuwe cao's.