Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn.
Volledig scherm
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn. © anp

'Mislukt ICT-project kost Belastingdienst 203 miljoen'

De Belastingdienst heeft 203 miljoen euro besteed aan een mislukt automatiseringsproject. De dienst besloot pas begin dit jaar met de ontwikkeling van het computersysteem EPTM te stoppen, hoewel het project al jaren met grote problemen kampte. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van interne documenten van de Belastingdienst.

De ambtelijke top van de dienst overwoog in 2009 al met het project te stoppen. De bouw van het systeem was het op drie na grootste automatiseringsproject van het Rijk in de afgelopen 10 jaar. Het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen, voorschotten en verrekeningen zou via dit systeem moeten lopen.

Sinds het begin van het project in 2005 bestonden zorgen over de technische haalbaarheid. EPTM wordt wel gebruikt, maar volgens bronnen voor nog geen 1 procent van de transacties.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”