Volledig scherm
Links de jas van modemerk Krakatau, rechts het bijna identieke exemplaar van The Sting. © Rechtspraak

Modeketen The Sting veroordeeld voor kopiëren parka’s

Modeketen The Sting mag niet langer bepaalde damesparka’s verkopen, omdat de jas te veel lijkt op die van modemerk Krakatau. Dat heeft de rechter besloten. Doet de kledingketen dat wel dan levert dat een boete van 1000 euro per jas op, een bedrag dat op kan lopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.

De rechtszaak is aangespannen door modemerk Krakatau, dat in 2017 voor het eerst twee nieuwe jassen showde aan het Nederlandse publiek. Die jassen werden in het najaar van 2018 in de winkels en online verkocht. Een jaar later kwam The Sting, met in totaal 53 winkels in Nederland, met bijna identieke exemplaren op de proppen: de Distrikt Foxy jas. 

De jassen van beide merken hebben grote zwarte rubberen ritsen, geen logo’s en een binnenjas die als voering in de jas kan worden geritst maar ook afzonderlijk kan worden gedragen. 

Verkeerde keelgat

Dat schoot bij Krakatau in het verkeerde keelgat. Het modebedrijf vroeg The Sting de verkoop van de parka’s direct te staken. Een advocaat van The Sting liet daarop weten dat het bedrijf niets verkeerds deed. Wel werd de jas tijdelijk uit de winkels gehaald. Een toezegging dat de jas ook niet meer terug zou worden gehangen in de winkels, werd niet gegeven.

Krakatau liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter, die geeft het modemerk nu gelijk. De jassen lijken inderdaad te veel op elkaar. The Sting mag de jas niet meer verkopen, in voorraad hebben of laten maken. Doet de winkelketen dat wel, dan levert dat een forse dwangsom per jas op die kan oplopen tot 1, 5 miljoen euro. Ook moet de keten de proceskosten (41.085 euro) betalen.

Volledig scherm
Links de jas van modemerk Krakatau, rechts het bijna identieke exemplaar van The Sting. © Rechtspraak
  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’