Fred de la Bretoniere in gesprek met ontwerpers. Vandaag heeft het moederbedrijf faillissement aangevraagd.
Volledig scherm
Fred de la Bretoniere in gesprek met ontwerpers. Vandaag heeft het moederbedrijf faillissement aangevraagd. © FRANK TROMMELEN

Moederbedrijf Fred de la Bretoniere failliet, 115 banen onzeker bij bedrijf voor damesschoen

Bretoniere Groep, het damesschoenenbedrijf dat bekend is van merken als Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam vraagt faillissement aan. Bij Bretoniere Groep werken 115 mensen. Hun toekomst is ongewis.

Het bedrijf kampte naar eigen zeggen al langere tijd met dalende omzetten. Een zoektocht naar een strategische partner haalde niets uit.

Vorige week viel al het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de groothandelsactiviteiten om. Nu is ook het faillissement aangevraagd van de overige bedrijfsonderdelen, waaronder de eigen winkels en de webshop.

Doorstart?

Een paar schoenen van Fred de la Bretoniere.
Volledig scherm
Een paar schoenen van Fred de la Bretoniere. © Van Der Werff Nicolette

De verwachting is dat het faillissement dinsdag wordt uitgesproken. Vooralsnog zijn winkels en webshop open.
De directie betreurt het faillissement, maar hoopt dat er een doorstart kan worden gemaakt. In het licht daarvan kan het bedrijf geen verdere mededelingen doen.

Het bedrijf benadrukt dat de schoenensector niet weet te profiteren van de huidige economische voorspoed. Sinds het eind van de economische crisis zijn de omzetten tot wel een kwart gedaald.

Modellen tijdens een presentatie van de nieuwe winkel en kledinglijn van Fred de la Bretoniere in Amsterdam, toen het het bedrijf nog voor de wind ging.
Volledig scherm
Modellen tijdens een presentatie van de nieuwe winkel en kledinglijn van Fred de la Bretoniere in Amsterdam, toen het het bedrijf nog voor de wind ging. © ANP