Volledig scherm
© Thinkstock

Mogelijk nieuw noodnummer: '115, schuld te lijf'

Naast 112 bij noodgevallen en 144 bij mishandeling en verwaarlozing van dieren, komt er mogelijk nog een landelijk noodhulpnummer, voor mensen in de schulden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken praat er volgende week over met gemeenten.

Vandaag zei Klijnsma tijdens een debat in de Tweede Kamer dat ze het voorstel van SP'er Jasper van Dijk 'erg sympathiek' vindt. Ze benadrukte dat het 'natuurlijk aan de gemeenten' is om er iets mee te doen, omdat zij over de schulphulpverlening in hun gebied gaan.

Van Dijk pleit voor een landelijke hulplijn, bijvoorbeeld 115 met de slogan 'Schuld te lijf'. De bedoeling van zo'n telefoonnummer is om de hulpverlening aan mensen met schulden laagdrempeliger te maken. De SP'er hoopt op een gratis nummer.

Oerwoud aan regels

,,Veel mensen met schulden weten de weg niet in het oerwoud aan regelingen'', aldus Van Dijk. ,,Ze komen pas laat in aanraking met schuldhulpverlening. Juist met een laagdrempelige hulplijn kan veel aan preventie worden gedaan.'' 

José Manshanden van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving zei in een interview met AD dat de overheid een grote veroorzaker van schulden is. Dit komt volgens haar onder meer door het ingewikkelde systeem van toeslagen, waarmee ze de observaties van Van Dijk bevestigt.

Van Dijk kwam al eerder op voor mensen met schulden. Hij riep bijvoorbeeld op tot het beboeten van foute incassobureaus.

Verborgen schulden

In de AD-serie over verborgen schulden volgden we een deurwaarder, een vrouw die al bijna tien jaar niet uit de geldproblemen kan komen, en berichtten we over de kinderen die opgroeien in een gezin met schulden. De conclusie: ook zij krijgen uiteindelijk vaak zelf schulden.