Volledig scherm
© anp

Mogelijk tóch hogere boete bij te laat opzeggen OV-kaart

De boete die studenten moeten betalen als ze vergeten hun ov-kaart op te zeggen, wordt mogelijk tóch verhoogd. VVD en CDA dienen morgen een amendement in om de boete voor studenten die de kaart na één maand nog niet hebben opgezegd, te verdubbelen naar 300 euro per maand.

Quote

Dit is de staatskas spekken over de rug van studenten

Mohammed Mohandis
Volledig scherm
Mohammed Mohandis. © anp

De PvdA is verbijsterd over de stap van coalitiepartner VVD, waarmee hij eerder streed tégen de boeteverhoging. ,,Dit is een 180 graden draai", stelt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Volgens hem is het een verkiezingsstunt om te laten zien dat de partij streng is op misbruik van belastinggeld. ,,Dit is de staatskas spekken over de rug van studenten."

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg spreekt dat tegen en noemt de houding van de PvdA op zijn beurt 'een verkiezingstraktatie voor studenten'. ,,Ik ben helemaal niet gedraaid. Ik heb nu goede onderbouwing dankzij het onderzoek waar de PvdA om heeft gevraagd."

Geen grootschalig gesjoemel
Uit dat onderzoek, uit juni van dit jaar, bleek dat er geen sprake is van grootschalig gesjoemel. Van de studenten maakt nog geen 10 procent bewust misbruik van de kaart; voor hen is de boete goedkoper dan iedere dag retourtjes betalen. De meeste studenten zeggen de kaart na één maand alsnog op. Het was voor minister Jet Bussemaker van Onderwijs, die de boete aanvankelijk zelf ook wilde verhogen, reden om van de verhoging af te zien - tot grote vreugde van de studentenorganisaties LSVb en ISO.

Die zijn nu not amused dat de boeteverhoging via 'een omweg' alsnog op de agenda staat. In een gezamenlijke brief naar de Tweede Kamer pleiten ze voor het digitaal stopzetten van de ov-studentenkaart. Duisenberg wil echter een einde maken aan 'het calculerende gedrag' van de student.

,,We zijn in ons voorstel coulant, want in de eerste maand gaat de boete naar beneden. Maar we moeten de prikkel voor misbruik eruit halen. Daarom moet de boete daarna hoger worden." Zijn coalitiepartner PvdA hoopt met een motie waarin opgeroepen wordt de boete niet te verhogen de VVD en CDA de voet dwars te zeggen. Mohandis: ,,Ik heb er vertrouwen in dat ik daar een meerderheid voor krijg."