Volledig scherm
© ANP

MS Mode failliet verklaard

De Nederlandse delen van dameskledingketen MS Mode zijn donderdag door de rechter failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam bevestigd.Bewindvoerder Frits Kemp liet eerder op de dag al weten dat de 130 Nederlandse filialen van de keten voorlopig ook niet meer opengaan.

Volledig scherm
© ANP
De winkelketen valt onder CoolCat-oprichter Roland Kahn
Volledig scherm
De winkelketen valt onder CoolCat-oprichter Roland Kahn © ANP
Quote

De webshop staat op zwart omdat we de producten momenteel niet meer kunnen vervoeren. Of deze op zwart blijft hangt natuurlijk af van de omstandig­he­den

Cees de Jong, bewindvoerder

Er werd de afgelopen dagen nog uitgebreid onderhandeld met de bank. Maar het is de bewindvoerders niet gelukt om tot een overeenstemming te komen over het verdelen van de kosten.

Dat MS Mode, een van de bedrijven van de bekende winkelondernemer Roland Kahn, faillissement moest aanvragen heeft volgens de bewindvoerders een technische achtergrond. De salarissen moesten betaald worden en er was geen geld meer. Nu neemt uitkeringsinstantie UWV dat over.

Doorstart
Of er nog een doorstart in zit voor MS Mode is echter hoogst onzeker, nu duidelijk is dat de winkels dicht moeten. Ook de webshop van MS Mode is niet meer bereikbaar. Het stilleggen van een failliet bedrijf maakt het voor potentiële kopers doorgaans minder aantrekkelijk om nog met die onderneming verder te gaan.

De verkoper van kleding voor 'curvy vrouwen' kampte de laatste tijd net als veel andere winkelketens met moeilijke marktomstandigheden. Grote boosdoener was echter de afgelopen winter, die erg zacht was. Hierdoor heeft MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen moeten verkopen. MS Mode was niet bij machte om die tegenvaller op te vangen, hoewel vorig jaar nog een winst in de boeken werd gezet. De onderneming vroeg daarom onlangs al uitstel van betaling aan.

Vierhonderd winkels
De winkelketen valt onder CoolCat-oprichter Roland Kahn. Het bedrijf heeft 130 winkels en verschaft 660 banen in Nederland. Internationaal telt het bedrijf circa 2300 medewerkers en bijna vierhonderd winkels in naast Nederland ook België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Volgens Quote zou MS Mode al enige tijd een uitstelregeling hebben lopen met betrekking tot een door Rabobank verstrekte lening van zo'n 35 miljoen euro. De huidige situatie waarin de Rabobank de omzet naar zich toetrekt, zou niet meer houdbaar zijn.

Welgevormd
MS Mode is in 1964 opgericht als de Mantelspecialist (later afgekort tot MS), een winkel voor damesmantels. MS Mode werkte afgelopen jaren aan het vernieuwen van de collectie en een nieuwe marketingcampagne. Dat leidde tot meer omzet en een hogere marge. De zachte winter van dit jaar gooide echter roet in het eten. MS Mode bleek niet in staat om de daardoor ontstane tegenvallende resultaten op te kunnen vangen.

MS Mode is lang niet de enige winkelketen die over de kop gaat. Deze ketens verdwenen al uit Nederlandse winkelstraat.