Volledig scherm
James Murdoch © REUTERS

Musk ontkent dat James Murdoch topman Tesla wordt

Elon Musk ontkent dat James Murdoch hem gaat vervangen als voorzitter van Tesla. Zakenkrant Financial Times meldde eerder op basis van ingewijden dat de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch topkandidaat zou zijn om voorzitter te worden bij de autobouwer.

In een tweet gaf Musk aan dat het bericht rond Murdoch niet klopt. ,,Dit is niet juist'', zo schreef hij. Tesla kwam onlangs als onderdeel van een schikking met beurswaakhond SEC overeen dat Musk als voorzitter terugtreedt. De beurstoezichthouder verweet hem fraude door op Twitter te reppen over een privatisering van Tesla en daarmee beleggers op het verkeerde been te zetten. Musk blijft overigens wel de topman van Tesla.

Murdoch is nu nog de baas bij het bedrijf van zijn vader, 21st Century Fox. In de zoektocht naar een nieuwe onafhankelijke voorzitter viel in het geruchtencircuit eerder onder meer de naam van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore. Ook oud-baas van Boeing Jim McNerney en Alan Mulally, die bij Ford de scepter zwaaide, werden genoemd.

Sneer

Musk deelde eind vorige week nog een flinke sneer uit naar de SEC, slechts enkele dagen nadat hij de miljoenenschikking trof. Op Twitter noemde hij de organisatie een 'Shortseller Enrichment Commission', in plaats van de officiële 'Securities and Exchange Commission'. ,,De naamsverandering is zo passend!'', voegde hij eraan toe. Van de nieuwe voorzitter wordt volgens de geruchten dan ook verwacht dat hij naast Tesla ook het Twittergedrag van Musk in toom zal houden.